Goes heeft aan de topper in Tilburg tegen Stukkenjagers 2 slechts 2,5 bordpunt overgehouden. Vooraf was al duidelijk dat het niet heel makkelijk ging worden. Rinus was niet aanwezig zoals bekend en helaas moest Sven de dag voordien ook verstek laten gaan. Zo konden Jefta en Jo (voor de tweede keer alweer) ook hun opwachting maken in het (enige) team dit jaar. En dan gelijk naar Tilburg in de vrieskou... Het vertrek verliep al niet helemaal zoals gepland. Terwijl YT aan het ontdooien was in de auto van Erwin mochten we nog wel een poosje wachten op het vertrek van de andere auto. Toen wij naar Tilburg reden werd het steeds mistiger. Bij aankomst in een kille parkeergarage was het aan Jo om herinneringen op te halen: het bleek sinds 1957 geleden dat hij nog eens in Tilburg was geweest! Na een (zeer) frisse wandeling arriveerden we in de speellocatie: een bioscoop. Kom je daar ook ook nog eens moet je maar denken? Auto 2 was duidelijk wat verlaat maar zo heel veel later ook weer niet en zo konden we iets na 12en (jawel... deze wedstrijd begon ook nog eens op dit veel te vroege tijdstip...) dan toch beginnen. Op papier de thuisploeg dus duidelijk favoriet dankzij de Goese afwezigen. Stukkenjagers had zo ook zijn problemen in Team 1 maar besloot deze duidelijk niet op te vullen met spelers van ploeg 2: deze match was te belangrijk.

 
Rating
 
Rating
  Huibers, P. (Peter) 2070   Braak van de, J. (Joey) 1856 ½ - ½
  Hoogendoorn, F.T.J. (Fré) 2019   Grochal, J. (Joey) 2247 0 - 1
  Reese de, E. (Elias) 1849   Groen, J. (Jari) 1914 0 - 1
  Dignum, E. (Erik) 1994   Welten, J.S.P. (Hans) 1797 1 - 0
  Verboven, W. (Wout) 1937   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1983 1 - 0
  Grooten, T. (Tommy) 1877   Tholenaar, J. (Jo) 1549 1 - 0
  Raats, J. (Joppe) 1925   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1895 1 - 0
  Becx, C. (César) 1993   Steijn van, J.B.L. (Jefta) 1593 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1958   Gemiddelde Rating: 1854 5½-2½

Zoals u kunt zien ging het aan de hoogste borden nog wel maar op de wat lagere borden sloeg de balans enigszins (nou ja...) door naar de thuisploeg. We kwamen nog wel op voorsprong met dank aan YT.

Mijn opponent beging al een grove onnauwkeurigheid in de opening: hij was simpelweg vergeten dat met een Paard op f3 Pg4 beschikbaar is na een wit e5: de dame kan niet op g4 slaan! Wit besloot er dan maar een gambiet van te maken en leek toch geen onaardige compensatie te krijgen. De zwartspeler besloot onmiddellijk de pion terug te geven. Zo kon zwart rokeren en wit niet... Ondanks dameruil kwam wit erg onder vuur te liggen en dat resulteerde dan ook niet veel later in een tactiekje dat zwart 2 paarden tegen een toren opleverde. Even later zaten we een eindspel LP v T te spelen met allebei 5 pionnen. Wits enige hoop is dan pionnen op 2 vleugels en misschien enige koningsvleugel penetratie maar dat kwam er in de partij niet van: Wit werd langzaam weggeschoven omdat zwart simpelweg meer stukken had. De zwakte op a3 kon nog gekeept worden maar daarop ging het dan aan de andere kant van het bord mis. Voorsprong voor Goes dus.

Gedurende de analyse kwam JoeyB ook binnen gewandeld in de trendy ontvangstzaal van de cinecita: remise. Met wit, gezien het gebrek aan nachtrust bij B, geen slecht resultaat. De hele partij leek alles in balans. In een DP v DP eindspel leek zwart mij nog wel iets van kansjes te krijgen maar het was allemaal niet voldoende. Zodoende dus een solide resultaat.

Toen YT en mijn opponent klaar waren met analyseren wist ik te 'voorspellen' dat Stukkenjagers 2 wel eens kon gaan winnen. Nu... Dat kwam nog geen 5 seconden later uit want Jari kwam aangelopen: hij had gewonnen maar de rest was allemaal al klaar en had allemaal verloren... Tja.

Bij Jari ging het dus nog wel goed... Elias de Reese werd mooi weggespeeld in een Sveshnikov. Na een zwart ..Pe7 kwam een interessante stelling op het bord waarin Jari een irritante pion op a6 kreeg. Zwart had zoals wel vaker een groot centrum. Tactisch was Jari net op tijd. Zwart liet zich met Kf8! ook niet onbetuigd waardoor hij na Jari's nare tussenzetje in ieder geval nog een speelbaar toreneindspel kreeg. Dat was echter wel heel goed voor wit: Jari had ab fgh en zwart deffh. Probleem voor zwart dus die 2 verbonden vrijpionnen die met accuraat spel gewoon doorkwamen terwijl zwart te veel tijd nodig had om zijn eigen verbonden pionnen te krijgen. Hij kreeg dan wel een enkele pion naar d2 maar dat was dus niet voldoende voor de Belgische opponent van Jari want wit had er 2 (op a7 en b6 inmiddels).

Helaas was de koek daarmee dus wel op. Voor Hans was het geen pretje bijvoorbeeld. Hij stond al vlot 2 pionnen achter... Wist nog wel terug te komen naar een TP v TL eindspel met slechts 1 pion minder maar dat was er nog steeds een te veel.

Geen idee hoe het mis ging bij Louis. Ook hij speelde tegen een Belgische jeugdspeler en leek mij toch wel een aardige stelling te hebben. Maar goed... het was dus opeens klaar.

En dan bord 6. Daar zagen we een leeftijdsverschil van 82 jaar. Is dat wellicht het grootste leeftijdsverschil ooit in de KNSB-competitie? Het valt niet uit te sluiten... Zoals wel vaker speelde Jo vlot terwijl zijn jonge opponent veel meer tijd gebruikte. Al snel zagen we een stelling waarin Jo alleen maar kon keepen. Ergens ging Tommy voor dxc5 en kon vervolgens De5 doen met een mooie plus. Zo heel duidelijk was het nog steeds niet in een eindspel waarin Jo 4-3 op de koningsvleugel had inclusief dubbelpion terwijl wit een vrije c-pion had. Mij leek prioriteit 1 om die onschadelijk te maken maar ik gok er dan maar op dat dit niet is gebeurd en wit toch ergens materiaal en de partij wist te winnen in het TLP TLP eindspel.

En aan bord 7 speelde Erwin ook al tegen een jeugdige Belgische opponent. Joppe Raats wist Erwin te foppe ergens in een eindspelletje. De stukken van wit stonden al wat minder en toen zwart e4! had kwamen zijn stukken actiever te staan en werd Erwin verder teruggedrongen. Ook hier dus helaas weer een 0.

Jefta tot slot speelde aan bord 8 tegen FM Cesar Becx. Niet de hoogst gerate FM ooit maar toch. Jefta leek de hele middag een klein minnetje te hebben. Ergens kwam hier de stelling open en leek de stelling van zwart wat ongemakkelijk. Geen idee hoe het hier mis is gegaan maar vermoed ook hier dat een tactiekje een einde maakte aan de partij.

Zodoende dus een grote nederlaag in de topper. Helaas konden we niet op volle sterkte aanwezig zijn. Gelukkig is het seizoen natuurlijk nog niet voorbij. De concurrentie kan ook nog fouten maken... Stukkenjagers 2 is nu echter wel heel dik favoriet voor de titel. Voor Goes is het zaak om punten te blijven scoren in het nieuwe jaar, wanneer het hopelijk weer wat warmer is!