Uw verslaggever was er weer bij op het jaarlijkse snelschaakfestijn in Tilburg het NK Lightning. Met 2 0 als tempo is er weinig tijd om te denken. Een fatsoenlijke motoriek (waarover YT niet direct beschikt) kan ook geen kwaad. Nu had ik toch mijn best gedaan om wat meer Goesenaren mee te lokken naar het Willem II stadion maar helaas is dat weer niet gelukt. Vorig jaar was Jari er nog bij maar dit jaar was YT de enige Goesenaar (en Zeeuw) Toch jammer! Uw verslaggever vraagt zich ieder jaar af of er nog mee gedaan moet worden (je wordt ieder jaar toch ouder en dit is een spel voor jongere schakers) maar de performance viel andermaal alleszins mee. Voor de 4e maal in 6 pogingen werd de hoogste finalegroep gehaald. Zoals te doen gebruikelijk konden daar weer geen potten gebroken worden maar goed... https://www.livechess.nl/nkl24/ hier alle resultaten. Het toernooi had een net wat lager deelnemer aantal dan voorgaande jaren en ook qua sterkte ontbraken er een paar vaste toppers. Zodoende kon YT dus toch wel de hoogste finalegroep bereiken. Een kort resume van de resultaten:

In de eerste poule is het doorgaans inkomen geblazen. Recordkampioen IM Hing Ting Lai zat als gerenommeerde naam in deze groep. De eerste ronde mocht YT tegen een jongetje en ja dat was inkomen geblazen. Te langzaam en te slecht. Het was nog wel voldoende om te winnen echter. Zowel op de klok als op stelling uiteindelijk (beiden gaven zomaar een volle toren weg deze partij...). In de tweede ronde mocht YT dan tegen Hing Ting en ja dat was zoals wel vaker redelijk kansloos. De tegenstander was gewoon beter en sneller. Zoals wel vaker langzaam maar zeker een plus op de klok en op het bord en dan gaat het een keer fout. In de derde ronde werd 'chesshooligan' Arno Slagboom dan wel hardhandig geveegd. Dat was al iets beter. In de vierde ronde speelde ik tegen een mij onbekende tegenstander maar hij kende Hing Ting duidelijk wel. Hij won in ronde 3 ook van Hing Ting (op de klok met 0:01 vs 0:00.), de stelling was verloren maar goed... Ook in mijn partij tegen deze Uddin was hij veel sneller. Mijn stelling was aanvankelijk ook niet best maar dat wist de FM in deze partij toch nog aardig om te keren met een zeer kansrijk dubbel toreneindspel tot gevolg. Met iets van 0:15 tegen 0:35 ofzo werd wijselijk voor een zetherhaling gekozen. Deze opponent zou later nog als 3e eindigen in groep B overigens. YT eindigde de groep wel met twee overwinningen echter tegen wat zwakkere tegenstanders en mede door de bye betekende dat een score van 5,5 uit 7. Niet slecht want zo ontloop je de toppers een beetje.

Toch was mijn tweede groep 'C'  bepaald geen zwakke. In de partij tegen Waagtorenspeler FM Frank van Tellingen (bij het snelschaken in Rotterdam nog in de hoogste finalegroep) wist ik mijn opponent te trucen een stuk te winnen. Maar ja zo makkelijk is dat vaak nog niet in 2 0 en dus werd het uitvluggeren. De opponent was sneller maar zijn fout was om niet te kijken op de klok. Zodoende sloeg hij met zijn toren mijn laatste pion op g2 van het bord met dus remise maar goed hij had met iets met 4 seconden tegen 1 natuurlijk ook kunnen vlaggen... tja. Tegen de Duitse schaker Harff ging het mis. Ik had hem in het verleden met drie pionnen achter wel eens gemat hier maar dat lukte nu niet. Na een wat mislukte opening leek het mis te gaan met de Duitse koning in het midden van het bord maar YT vond de killer niet en verloor uiteindelijk nog... Tegen de volgende Duitser Walter werd wel gewonnen. Een klassieke situatie van ongelijke lopers en zware stukken en de aanvallende partij wint. Dat was ik dus. Tegen IM Maurice Peek ging YT voor een heuse blokkendoos in een Catalaan met Pa3 maar bleef wonderwel overeind. Uiteindelijk resteerde een remise pionneneindspel. Tegen FM Siem van Dael had YT in het verleden online heel vaak verloren maar vandaag ging dat beter met wit. In de eerste Konings-Indier van de dag tegen deze speler was het uiteindelijk toch wit die won vooral op de klok. Daarna mocht YT weer tegen Hing Ting en nu ging het nog net iets harder dan de eerste keer. Weer een betrekkelijk kansloze nul ondanks dat de opponent elders nog wel het een en ander morste in de voorrondes. Tegen IM Niels Ondersteijn ging het beter. Net als tegen Walter een stelling met ongelijke lopers en zware stukken. Zwart kreeg zijn verdedigers er niet afdoende bij en dus liep het mat. Zo kwam YT tot 4 uit 7. Niet slecht in deze groep.

Zo bleef uw verslaggever dan ook in groep C. Die was nu wel ietsje lichter geworden echter en dat bleek dan ook in de score. Tegen Cees IJzermans ging het behoorlijk hard tegen zijn Budapest Defense. Daarop had YT andermaal wit tegen Siem van Dael. Die vroeg of ik weer hetzelfde ging spelen maar nu speelde ik mijn andere line tegen het K-I. Deze partij ging nog wat soepeler dan de eerste die vooral op de klok beslist was. Daarna volgde een halfje met zwart tegen Raffael Goudriaan waarvan in Vlissingen nog gewonnen was. Dat had hier ook moeten gebeuren want YT stond een gezonde pion voor en voor op de klok. De tegenstander creerde echter counterplay en om geen stuk te verliezen moest YT de zetten wel herhalen. Er werd niet gegokt op de klok wat wel had gekund... remise dus. Hierop volgden overwinningen op Pieter Molendijk en Djad Maes, tegenstanders waarvan ik nog nooit gehoord had. Daarop mocht YT weer met wit tegen Liam Vrolijk spelen. Bij het NK Snelschaken had ik van de GM gewonnen en dat had nu weer gemoeten. Met een mooi tactiekje werd een pion gewonnen en het eindspel D+T dfgh v D+T fgh was natuurlijk zeer kansrijk. Met weinig tijd liet ik de zwarte h-pion zomaar doorlopen waardoor we allebei een nieuwe dame haalden met D+f v D voor mij maar minder tijd ging Liam niet voor de vlag uiteindelijk. Voor degenen die meetellen dat was pas mijn eerste puntverlies met wit... Tegen een Nederlands jeugdkampioen Noah Ritzerveld had YT weer zwart maar stond aanvankelijk wel goed. Het eindspel D+T v D+T met allebei 3 pionnen was echter duidelijk remise. YT ging voor alleen maar 'premoves' waarop de jongeling uiteindelijk maar remise aanbod om een scramble te vermijden. Zo eindigde YT dus op 5,5 uit 7 en 'promoveerde' naar Groep B voor voorronde 4.

YT begon de groep weer tegen Frank van Tellingen en met de witte stukken werd uiteindelijk wel gewonnen van deze speler. Tegen een Nederlands jeugdkampioen FM Kobe Smeets ging het met zwart betrekkelijk soepel. De details van veel partijen ben ik alweer vergeten... Toch net wat anders dan een jonge Kasparov die al zijn partijtjes na een snelschaaktoernooi ergens in Wit-Rusland als kind ging opschrijven in een schriftje...  Tegen IM Niels Ondersteijn werd met wit nu wel verloren. Onnodig want wit kwam een gezonde pion voor. Initiatief is echter belangrijk en dat nam zwart uiteindelijk over met een win tot gevolg. FM Tim Grutter (de latere winnaar van finalegroep B) en YT speelden vervolgens allebei hun slechtste partij van de dag tegen elkaar. YT begon door een stuk in te laten sluiten in mijn nieuwe variant (die ik nog wat beter moet bekijken). Tim telde niet goed want d4 stond tweemaal gedekt waardoor ik een paard wat daar kwam te staan zomaar kon slaan. Tot overmaat van ramp keek mijn loper van d4 ook naar toren a1. Dat kostte wit dan nog een extra paard met Pc3. Nu was het uw verslaggevers beurt om even later 0-0? te doen waarop Db3+ de loper weer zomaar terug won. Per saldo stond zwart volgens mij een pion voor maar met minder stukkenspel. Deze partij verwerd tot een uitvluggersituatie waarin zwart zich vooral concentreerde op dicht bij de klok zetten doen. Wit stond inmiddels 2 torens tegen 1 voor in het eindspel maar dat boeit niet. Met die ene toren zette ik nog snel even schaak. Tim deed een torenzet en zo won ik met 3 v 3 seconden vanwege onregelementaire zet. Tja... een hoogstandje. Tegen clubgenoot in Belgie Onno Elgersma duurde het niet lang. Mijn opponent won de partij snel door een openingsvalletje wat ik niet kende. Dat kan je hebben in 2 0. Niemand die er in trapt in een lange partij maar goed... Tegen Maurice Peek was het tijd om slim te gaan doen. In een ingewikkelde stelling (wit had net Ke2 gespeeld nota bene met een zooi stukken op het bord) bood YT remise aan. 20 seconden voor op de klok ook en dus nam wit het aan. Zo kwam YT op 18,5 wat vorig jaar genoeg was voor de hoogste finalegroep. De score bleek dit jaar 17,5 voor 1 speler te zijn (!) te zijn ongetwijfeld door het lager aantal deelnemers. Alle andere spelers op 17,5 redden het niet. Dat boeide na de laatste ronde allemaal niet zo. Tegen Koen Haast ging het heel hard. Hij liet zich in een al mindere stelling ook nog zo maar mat in 1 zetten. Dat gebeurt natuurlijk ook in dit tempo.

Zodoende eindigde YT het klassement op 19,5 op een 7e plaats ruim genoeg voor de top 16. Mijn performance was op dat moment 2338 niet verkeerd op zich. Vorig jaar was YT nog gedeeld 2e geworden met 20,5 na een 7 uit 7 in een lagere voorronde groep maar deze prestatie was duidelijk beter en consistenter te noemen. De finalegroep lijkt iedere editie wel net wat zwakker te worden. Namen als Van Wely, Smeets en Balogh uit mijn eerste finalegroep zijn er al lang niet meer bij maar nu ontbraken ook vaste deelnemers als Beerdsen, Vereggen en Admiraal. Zodoende had YT er toch goede hoop in om, net als vorig jaar, in ieder geval niet laatste te worden. Vorig jaar werd met 3 uit 15 een 15e plaats genoteerd. Lang leek het erop dat YT niet laatste zou worden maar een dramatische finish betekende toch een 16e plaats. YT begon met zwart en speelde eerst tegen IM Mark Timmermans, een van de favorieten. Die speelde 1.b4 en YT was de voorbereiding voor de match tegen Dordrecht vergeten. M'n stelling was lang niet slecht mijn stand op de klok des te meer. Een kansloze nul dus. Tegen Marcel Harff werd het nu met wit remise in een Hollandse partij. Ergens verloor ik een pion maar een lastig paard op e6 betekende een hoop compensatie. Uiteindelijk resteerde een remise toreneindspel op 1 vleugel. De Duitser stond duidelijk voor op de klok maar bood remise aan. Dat kon ik moeilijk weigeren natuurlijk. Tegen Merijn van Delft met zwart was het geen succes. Fijn voor Merijn want die kwam van 5 nullen blijkbaar. Daarop mocht YT andermaal met wit tegen Siem van Dael. Het indelingssysteem houdt daar duidelijk geen rekening mee. Ik speelde 'variant 2' weer en kreeg via een andere voortzetting toch een vergelijkbare positie. Het was weer genoeg voor een punt. Tegen Niels Ondersteijn kreeg ik in partij 3 dan wel zwart. Tactical oversight kostte al snel een pion en niet veel later de partij hier. Allemaal dingen die je nooit mist in een lange partij (of rapid) maar ja. Tegen Sjoerd van Roon met wit zag het er heel goed uit. In een stelling met DTP v DTL kon ik mijn paard op d5 posteren. Na mijn Dc6 om de dames te ruilen had hij echter plots Lc5! en op Dxe6 zou dan fxe6 dubbelpion maar paard is z'n mooie veld kwijt volgen. Ik koos voor Db5 maar plots had zwart allerlei counterplay met pion f2 en de backrank en dat brak me op. Onnodig. Tegen Frank van Tellingen werd met zwart dan wel weer overtuigend gewonnen. Meerdere spelers hadden het over 'op zijn' zo ook Frank. Dat terwijl spelers als Timmermans en Hing Ting de voorrondes gebruiken om op te warmen en een versnelling hoger te gaan in de finale. Tja. Daarop was het tijd voor een nieuw treffen met Rik van Rootselaar die mij smadelijk had verslagen in Brasschaat. Daar herinnerde hij mij dan ook voor de partij aan waarop YT natuurlijk opmerkte dat zijn partij tegen de andere Joey minder soepel was verlopen. Hij was kansloos weggespeeld zo zei hij zelf... Deze partij was een andere opening dan in Brasschaat maar ook nu kwam Rik beter in het spel. Een dame-eindspel met pion minder leek wellicht houdbaar maar ook op de klok lastig. Zwart blunderde echter zomaar zijn pluspion terug waarna ik de koning in een wijd open 'eeuwig schaak veld' wist te krijgen. Remise werd dan toch overeengekomen. Volgens mij ging niemand in deze groep echt voor de 'dirty flag' in dit soort situaties ook in andere partijen dus dat was fijn om te zien. 

Daarop was het dan tijd voor een pauze. Wellicht ook handig voor leesbaarheid om hier dan een nieuwe alinea te beginnen. YT stond op 3 uit 8 ergens in de lagere middenmoot. Niemand werd echt 'weggespeeld', de nummer laatst stond op 2 meen ik. Helaas scoorde YT na de pauze er niet veel bij. In ronde 9 was YT redelijk kansloos tegen de Duitser Ilja Schneider. Deze kon duidelijk de spanning van de pauze niet goed aan en kon niet wachten om weer te beginnen. Maurice Peek en YT vonden dat maar grappig want als je met minder druk speelt is het toch heel anders. Enfin vorig jaar had ik met zwart tegen deze tegenstander vanuit een verloren stelling een remise weten weg te snaaien maar dat zat er nu geen moment in. De speler uit Hannover werd net als vorig jaar 2e. In ronde 10 werd de neergaande spiraal doorgezet door een nederlaag tegen Gachatur Kazarjan een getalenteerde jeugdspeler. Op papier een kansrijke partij met wit. In een eindspel met DTT v DTT had zwart mijns inziens zeker de betere kansen maar niets beslissends. Het was echter zomaar klaar toen YT zich schaak liet staan. Dat kan ook gebeuren... Zo kwam ook deze speler op 3 punten meen ik. Tegen Dragan Skrobic met zwart werd het er niet beter op. De opponent kon zijn lachen maar amper inhouden toen YT zijn dame op fraaie wijze wist te laten insluiten. Met een paard en pion voor een dame duurde de partij daarna niet lang meer. Gelukkig mocht YT daarop andermaal tegen Liam Vrolijk (nog steeds de regerend kampioen en op dat moment 2e in de stand achter Hing Ting). Het werd 2,5 uit 3 in de laatste 3 confrontaties. Nu ging het best hard. Liam merkte na de vorige partij op dat we vorig jaar hetzelfde hadden gespeeld, dat was ik uiteraard vergeten weet dat ik een stuk weggaf op g3 ofzo maar de opening was ik vergeten..., en dat ging nu dus best goed voor mij. Zodoende werd het nu een Moscow waarin ik snel een pion op d6 wist te krijgen. Alles bleek zowaar tactisch te werken voor wit met een toren op c5 en paard op e5. Er kwam een pion op g6 van wit en binnen de kortste keren liep de zwarte koning mat ergens op h6. Een van de arbiters Mark Haast vond dit voor de spanning van het toernooi maar jammer maar ja wat doe je er aan? Er kwam nu een nieuwe pauze voor de topgroep. In de slotserie partijen wist YT er welgeteld 0 punten bij te scoren... Van Manuel Bosboom was in het verleden wel eens gewonnen, ook werd YT in een gewonnen stelling wel eens gevlagd. Nu zag ik een simpel tactiekje over het hoofd wat een pion en stelling kostte. De rest duurde niet lang meer. Het was hetzelfde type grapje als tegen Niels Ondersteijn (Paard slaat e6 pion f7 moet ook Lg6 nog dekken). Tja. Daarop mocht YT andermaal tegen Hing Ting, andermaal met wit. Hij had net nog van Liam verloren waardoor er nog enige spanning in het toernooi zat. Gebrand op een overwinning werd het dan ook een echte veegpartij waarin uw verslaggever binnen de kortste keren werd matgezet. Een salonremise tegen Mark Timmermans in de slotronde (die daarmee de 3e plaats veilig stelde) betekende andermaal een titel voor Hing Ting. Uw verslaggever stond bij het ingaan van de slotronde nog op 4 uit 14 op plek 14 maar de beide spelers op 3,5 wonnen en zo eindigde YT toch als laatste! Tja... In de slotronde had ik andermaal zwart tegen Maurice Peek. Die ging nu eens voor e4 en het winggambit. Zwart stond eigenlijk wel lekker maar tructe zichzelf glorieus en gaf daarmee groot materiaal weg. Dat was dat en zo eindigde YT op 4 uit 15. Een punt meer dan vorig jaar maar een positie lager. Mijn TPR ging ook van 2338 naar 2280 na deze finale. Jammer van die eindfase maar goed.

Hopelijk volgend jaar wat meer deelnemers uit Goes (en Zeeland) bij dit bliksemsnelle schaaktoernooi!

Tot slot drukte Frans Peeters mij nog op het hart om vooral een van zijn foto's in het verslag toe te voegen dus bij deze een foto net voor de partij tegen Hing Ting (een echte veegpartij die de opponent min of meer de titel opleverde) dus:

- en helaas moet Niels nog steeds een keer de website updaten zodat ik weer fotos kan toevoegen... tja... -

hier dan

https://www.flickr.com/photos/suspeeters/53761362522/in/album-72177720317496532/

Daar zijn nog veel meer fotos te vinden ook.