Goes is het seizoen geeindigd met een 3-5 nederlaag tegen Souburg. In stijl dus gezien de rest van het seizoen. Evenals in de rest van het seizoen hadden we weer veel invallers: 3. Derhalve viel de nederlaag nog mee en had er met enig geluk / benutten van kansen wellicht een matchpuntje ingezeten. Enfin dat maakt niet meer uit. YT moet morgen andermaal in Belgie spelen (die plannen duidelijk NIET samen de data!) dus een uitgebreid verslag volgt waarschijnlijk maandag.

Hier dus het verdere verslag... Tja deze match was dus tekenen voor het seizoen. Uiteindelijk werden in Renzo, David en Jo nog wel 3 invallers gevonden... Mede door het hebben van zoveel invallers waren we natuurlijk al gedegradeerd en ging het nergens meer om in de Tweemaster. Souburg kon nog wel degraderen maar dan moest men heel dik verliezen en de Pion heel dik winnen. Daar geloofde niemand in...

 
Rating
 
Rating
  Grochal, J. (Joey) 2211   Tiggelman, R. (René) 2171 ½ - ½
  Groen, J. (Jari) 1959   Schroevers, R.J.M. (Roel) 1877 0 - 1
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1930   Bosters, R. (Robin) 2126 ½ - ½
  Landman, R.P.M. (Renzo) 0   Gemert van, R. (Rogier) 1926 1 - 0
  Welten, J.S.P. (Hans) 1836   Kaap van der, J. (Jos) 2156 0 - 1
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1849   Alders, R.M. (Roeland) 1994 ½ - ½
  Tholenaar, J. (Jo) 1714   Henderikse, H.M. (Bert) 1887 ½ - ½
  Feijter de, D.C. (David) 1846   Westerweele, H. (Henrik) 1981 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1906   Gemiddelde Rating: 2015 3-5

 

Rinus was volgens mij als eerste klaar tegen Robin. Een solide halfje met zwart in een wedstrijd tussen twee solide schakers. Gezien de ratingverschillen niet zo slecht natuurlijk...

Hans werd echter geveegd door Jos. In een Draak kon wit met een stukoffer de hele koningsstelling open gooien. De zwarte koning kwam nota bene uit op g6. Ja dan is het niet verwonderlijk dat het snel mat loopt...

Uw verslaggever remiseerde met zwart tegen Rene. Er was toch wel redelijk voorbereid maar Rene haalde zijn volgorde een beetje door elkaar in de opening. YT kon daarop de verleiding niet weerstaan een pionnetje te winnen. Dat bleek toch wat veel van het goede. De typische Catalaan (dat was het niet maar ok) manoeuvre Pf3-d2-c4-a5 bleek beschikbaar en zo zag zwart zich genoodzaakt a6-Ta7 te doen om de structuur niet te laten verwoesten. Wit had constant een plus ondanks de minpion en brak de stelling open. Er kwam 1 kans op een win maar het kwaliteitsoffer Txc5!! lag niet voor de hand. Wij kwamen er in ieder geval ook in de analyse niet op... Alle andere zetten waren volledig ok voor zwart. Sterker nog wit ging een ruilreeks aan waarin een gat zat... Dat was een stuk minder ingewikkeld en had YT best mogen zien... Alleen ja dacht dat alle zetten gedwongen waren en dacht dus niet na... Zwart deed Ld2 waarna wit Pc4 had met een ongeveer gelijke stelling. Na Lg5 was op Lxd7 simpelweg b6! beschikbaar en Pa5 en Ld7 staan allebei in en zwart blijft een kwaliteit voor met uitstekende winstkansen... Tja... Nu kwam er een stelling met T+2p vs 2 lichte stukken op het bord... Gezien mijn kromme toren op a7 had zwart daar niets. Wit echter ook niet aldus Stockfish. Mijn remiseaanbod werd dan ook aangenomen door Rene die zich meer verheugde op het gereserveerde eten dan een eindspel van uren.

Inmiddels zag het er wel naar uit dat we gingen verliezen. Er waren meerdere hele moeilijke stellingen immers. Meevaller was er wel voor Erwin die na een moeizaam seizoen tegen Roeland nog een halfje pakte. Blijkbaar waren er nog kansen op meer maar dat zag Erwin allemaal niet en zo kwam Roeland weg met een remise.

Dat gold niet voor David die tegen Henrik Westerweele uitkwam in een gelijk lopereindspel 5 v 6. Niet zo remiseachtig als ongelijke lopereindspelen maar ook hier zijn er vaan kansen op behoud. Hier echter niet: de pionnen lagen nog niet vast en zwart had meer ruimte + een potentiele vrijpion op de h-lijn. Dat allemaal wist David niet te houden.

Gelukkig pakte Renzo zijn eerste overwinning in de KNSB. Tegenstander Rogier werd eigenlijk net zo hard geveegd als Hans tegen Jos. In een Modern / Pirc achtige partij speelde Renzo het goed en had constant een ruimtevoordeel. Dit werd omgezet in een koningsaanval die materiaal en de partij opleverde. De partij:

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=aqWcr0XfhCgeYayQhh//cWkolvff3j0nmXozG7gtxW9UJ83TbV79Vs0v+wclhp5r

Daarop stonden we dus 1 overwinning achter... De 96-jarige Jo was er weer bij als invaller en mocht weer tegen Bert Henderikse. In de avondcompetitie vorig jaar had Jo nog bijna gewonnen maar verzandde het in remise. Deze keer was het omgekeerd. Bert stond gewonnen maar overzag wat (hij sloeg een stuk niet terug?) Plots was Jo zo teruggekomen van 2 pionnen achter naar een L3 v L3 eindspel. Dat schoven beide heren nog uit tot het bittere eind maar het bleef remise. Een goed resultaat dus voor de invaller.

Jari moest zodoende van Roel Schroevers winnen om het matchpunt binnen te brengen. Dat leek zondermeer mogelijk te zijn maar Jari investeerde heel veel tijd en zag zijn aanval niet doorslaan. Blijkbaar was er een win maar Jari zag het helaas niet. Alle witte stukken stonden nu op het verkeerde been... Zo kon zwart dus de winst en het tweede matchpunt pakken.

Het maakte allemaal niet meer uit maar zo eindigen we dus als laatste omdat Landau nog een keertje won...

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
16 49 6 5 3 5 7 6 5 5 7
14 47.5 2 6 5 6
14 43.5 3 7 5 5
12 39.5 5 6
10 37 3 2 2 5 5
8 33.5 1 3 1 3 6 3
6 28 2 2 5
4 30.5 3 3 5 3
4 26.5 3 ½ 3
10. Goes 1
2 25 1 2 3 3 5

 

Het is niet anders. 

Individueel:

 

Tja vorig seizoen begonnen we vaak met 3-0 voor met overwinningen van JoeyG, Sven en Jari. dit jaar haalden we met z'n 3en maar 10 puntjes. Sven deed amper mee evenals JoeyB. Veel invallers nodig en die verloren ook veel. Hans en Erwin hadden het lastig in de derde klas en scoorden allebei maar 1 puntje. Zo begonnen we effectief juist vaak met 0-3 achter. Dan is het lastig terugkomen... Volgend jaar hopelijk beter in Vierde Klasse... Tja.