Na een seizeon met ups (winnen van Promvendus Zierikzee A) en downs (nederlaag tegen laag geklasseerde Oostkapelle) was het slotstuk tegen Middelburg A een spannende afsluiting van het seizoen.
Middelburg die volgens mij ook niet eerste meer konden worden hadden een jong team afgevaardigd met de benodigde chauffeur Aart Kögeler aan bord 4.
Maar ook van Goes kunnen we gelukkig tegenwoordig vaak een jong team opstellen met bv. Noël, Tygo, een beetje Dennis en de benodigde chauffeur (MP).
Nu was het direct vrijdag van dik hout zaagt men planken aan mijn bord. Schots krijg ik niet vaak op het bord maar kon deze keer tegen Elano een oude variant (ergens uit de jaren 1900 begreep ik van Joey) met varianten waar de Andersens en Blackburnes van destijds ook wel van hielden.  Wil mij niet op die hoogte scharen maar werd een erg leuke en korte partij.

<Niels: Marks partij naspelen? Het kan hier: https://www.chess.com/a/2dDsajzjGtea2?tab=review 100% nauwkeurigheid volgens chess.com!>

1.  e4 e5  2. Pf3 Pc6  3. d4 exd4  4. Pxd4 Df6  5. Le3  Lc5  6. Pb5!?
Normaler is 6. c3 maar deze zet staat bekend als vreemd maar niet slecht. Wit krijgt een vervelende structuur maar wel voordeel in ontwikkeling. Op mijn lijf geschreven dacht ik zo, had immers nog geen pion kunnen offeren na 6 zetten.....
6... Lxe3  7. fxe3  Dh4  8. g3 Dxe4
Zwart gaat nu in op complexe ontwikkelingen, waar hij misschien beter voor het rustige 8... Dd8 kan kiezen. 'Recent' voorbeeld vond ik in een partij tussen twee IJslanders in Reykjavik 2005 waar na 8...Dd8  9. Dg4! Kf8 (misschien beter dan verzwakking koningsvleugel met ...g6) 10. Df4 d6  11. P1c3 Pe5  12. h3 Ld7  13. Pd4 Pg6  14. Df2 Df6 zwart wel stevig is ingegraven en het nog alle kanten op kan.
9. Pxc7  Kd8   10. Pxa8 d5?

Hier slaat zwart de plank wel compleet mis. Na de volgende zet gaat de d- lijn ook nog eens openen en heeft wit een gewonnen of in ieder geval veel betere stelling. Zwart gaf aan beetje bang te zijn geweest voor Dd6 (met als plan Dc7 en de loper op c8 valt) maar na ... Pge7 werkt dat niet.  Nu moet zwart toch op h1 slaan met alle gevolgen van dien na :
11. Pc3 Dxh1  12. Pxd5 Ld7  13. Dd2 Pge7  14. Pxe7 Kxe7  15. 0-0-0 Le6  16. Dd6+ Kf6  17. Df4+ Ke7  18. Dg5+  
kon zwart opgeven omdat er zowel Dxg7 gevolgd door Dxh8 dreigde als 18...Ke8 19. Pc7+ Kf8  20. Td8+ Pxd8  21. Dxd8 mat,

Voor mij leuke partij voor zwart wat minder, maar goed stonden wel 1-0 voor dus een goede start.


Op dat moment vond ik het er allemaal goed uitzien. Laten we de borden langslopen. Noël aan bord 1 stond zeker in evenwicht maar remiseaanbod werd (logisch) afgewezen door zijn tegenstander.   Aan bord 3 leek Tygo wat met paarden te manoeuvreren maar even later bleven er vooral zware stukken over en leek het de goede kant op te gaan. Dennis aan bord 4 had een schuifvariant van Frans waar Aart met ... c4 boeltje dichtschoof. Dennis kreeg een paard op d6 maar of dat veel effect had?!  Zijn tegenstander begon op de koningsvleugel te rommelen voor tegenspel dus nog niets zeker
Een half uurtje verder:  Bij Noël waren alle stukken er af en bleef een pionneneindspel over waar Noel de verst gelegen pionnenmeerderheid op de damevleugel had die wit in de gaten moest houden. Zelf dacht ik op gegeven moment dat hij echt gewonnen stond, maar Joey gooide die hoop overboord door aan te geven dat wit (bijna) gewonnen stond. Wit moest wel even bij damevleugel blijven maar eer Noel zijn pionnen in bewegin zette dreigde wit op de g- of h-lijn een doorgebroken pion te creeren. In tijdnood vond Noel wel het correcte f6 waarna het toch in evenwicht bleef. Dat was maar goed ook want Dennis gaf helaas kwalitiet weg en niet veel later de gehele partij. Echt zonde daar had zeker meer in gezeten, maar daardoor stond het 1,5 - 1,5 en werd het een spannende slotfase.
Tygo had in zware stukken eindspel een pion weten te winnen maar na heel veel proberen verloor hij die in een toreneinspel met open bloot staande koningen dit toch weer. Uiteindelijk remise dus maar zeker een verdienstelijk 2-2 voor Goes C.