Het is niet het seizoen van Goes. Na de (aanstaande) degradatie en het mislopen van het kampioenschap in de avondcompetitie zijn we nu ook uitgeschakeld in de ZSB-beker. Op een maandag in Kruiningen werd het 2,5-1,5 voor de thuisploeg. Dat had op zich ook anders kunnen zijn maar goed:

TABEL

De formatie van DZD was heel wat ouder dan die van Middelburg in de kwartfinale. Een jeugdige speler kon niet en wie valt er dan in? Peter van der Borgt. Zo ging de leeftijd van de tegenstander (en het ratinggemiddelde) omhoog. Rinus mocht aan bord 2 met zwart tegen de ervaren rot (want ja Hans had geloot en dan krijgen we ook wel eens wit aan bord 1! De 1-16 in mijn eerste 17 bekerpotjes lijkt een statistische anomaly te zijn want inmiddels is w/z redelijk 50-50 voor YT maar ik laat andere mensen altijd lekker loten... grappig genoeg wisten ze dat in Kruiningen ook al!) en in dit duel der 'veteranen' gebeurde niet veel. Peter had wit en Rinus speelt Frans. Peter houdt daar niet van en gaat dan voor de ruilvariant. Natuurlijk niet de manier om op voordeel te spelen. Beiden shuffelden wat rond maar de stelling bleek nagenoeg symmetrisch. Op een gegeven moment was het enige verschil dat wit zijn f-toren op e1 had gezet en zwart zijn a-toren op e8... Na nog wat meer heen en weer gespeel was het dan remise. In de slotstelling stond Peter na Txe8 dan wel een toren voor...

De partij van YT aan bord 1 duurde niet veel langer. Voor de eerste keer sinds september (meen ik) werd er eens een 60+30 extern potje gewonnen... Tja tegenstander Ruben de Bruijn had dan ook een kleine 500 ratingpunten minder (met dank aan de ratingbump onlangs) en dan kan het hard gaan. Soms ook niet zie de partij van de week tevoren tegen Kees... Enfin nu had ik wit en de opponent speelde Budapest. Liet na afloop zien best veel theorie te kennen maar dat was dan wel in een mainline. Nu ging de opponent voor een andere variant en speelde na mijn a3 de grote misser a6? waarna wit gewoon b4 kan doen... De engine schreeuwt hier al +2,2 (meer dan gedacht) en het is niet lager meer geweest. Zwart gaf alsnog zijn pion op f6 maar wel in een veel slechtere versie. Wit ontwikkelde zijn stukken terwijl zwart dat maar amper kon doen. h6? kon de stelling echt niet meer verdragen en met een schijnoffer kon wit vlot de winst binnenhalen. Voornamelijk een openingsles dus voor de opponent die blijkbaar door sommigen een talent genoemd wordt (aldus Peter). In de analyse en wat snelschaakpotjes na afloop deed hij het zeker niet onaardig. YT speelde die potjes met wit want ja als het 2-2 wordt dan krijg je snelschaken met verwisselde kleuren... Zover kwam het niet.

Erwin ging er redelijk kansloos af tegen Lennard Duynkerke althans op het oog. Op deze opponent had ik me uiteraard voorbereid maar DZD had duidelijk door dat er wellicht wat te halen zou zijn en had de opstelling wat gehusseld. Tegen het Hollands kreeg Erwin maar weinig. Zwart had typisch spel en kwam geleidelijk in het voordeel. Erwin kreeg ergens een zwakke / vrijpion op d5 en die leek verloren te gaan. Wellicht had Erwin nog Pf4 kunnen proberen maar hij deed Td2? en nu resteerde een LL v LP eindspel met minuspion AKA kansloos... Wit speelde nog heel lang door maar zonder resultaat.

Hans verloor onnodig van Riny Westveer. Of nou ja...Toen ik terugkwam van beneden stond hij totaal aangekrant met een begraven loper op f8. Vanaf dat moment begon hij echter goed te spelen en outplayde zijn jonge opponent volkomen. Het eindspel L v P met beiden een dubbele e-pion leek kansrijk voor zwart door de aanwezigheid van pionnen op 2 vleugels. Volgens mij had Hans ergens exf4 exf4 gxf4 Kxf4 Ld6+ kunnen spelen gevolgd door Ke5 met goede winstkansen voor zwart door de betere koning die dan bijvoorbeeld richting pion a4 had kunnen gaan lopen. Hans deed dit niet en ja paarden blijven lastig met weinig tijd... Hans had voor een simpele (minimaal) remiseafwikkeling moeten gaan. (heb niet uitgeteld of e3/e6 a4/a5 Kf2 Ke4 met zwart aan zet wint al kon wit ook het paard op het bord houden eventueel bv op e2 met dan een koning op g4 en Le1 << Ja dus maar paard op het bord houden is nog remise) Enfin Hans liet het paard binnenkomen en miste toen een paardvork wat tot een verloren pionneneindspel leidde. Volkomen onnodig uiteindelijk.

Zo verloren we uiteindelijk dus ook ietwat onnodig en was er niet eens 'snel'schaken met het bizarre tempo 3+5 (<?) geen idee waarom dat nog steeds in het reglement staat. Misschien kunnen spelers zo tussendoor even wat eten of drinken halen met een dergelijk increment!) De Zwarte Dame mag de finale gaan spelen tegen Het Witte Paard.