Na een verblijf van (?) jaar in de 3e klasse is daar nu een einde aangekomen. Of nou ja... theoretisch kan het misschien nog maar niemand die dat serieus neemt. Toch maar even: Souburg moet verliezen van Charlois en van ons (natuurlijk) De Pion mag niets meer halen. Charlois mag de laatste wedstrijd ook niet scoren. We moeten een zooi bordpunten inhalen dus we moeten nog twee keer dik winnen ook. Er degraderen immers 3 of 4 teams en gezien ons aantal MP en BP zullen we toch echt 6e moeten worden. Derhalve mag het spook zijn zeis nog NIET gebruiken want theoretisch gezien leven we nog! Maar goed het spook kijkt verlekkerd naar Goes en kan niet wachten... Tja de afgelopen jaren was het vooral de vraag wanneer we nou toch eens een keer zouden gaan promoveren. Zelfs vorig seizoen, ondanks de nodige mutaties, kwamen we nog een heel eind. Dit jaar gaat alles mis. We missen dus nog steeds die spelers en als daar nog een hele trits aan absenties bij komt dan wordt het lastig. Zeker als het belangrijke spelers als Sven en Jari betreft. Vorig jaar stonden we meestal al min of meer met 2-0 of 3-0 voor. Nu is het omgekeerd. Dan wordt het dus moeilijk schaken...

4e klasse tja... Voor vele schakers uit het (huidige) team een veel beter niveau zeker ook gezien de KNSB en het briljante plan om de competitiepiramide om ver te halen. Als je van 8 naar 6 3e klassen gaat betekent dat logischerwijs ook dat er meer sterkere teams in die 4e klasse bijkomen. Moet zeggen YT verheugd zich er nog niet echt op.... In de 3e klasse heb je zo iets van 'oef' wanneer je tegen een 1900 aan moet treden. In de 4e klasse is het meer 'yes het had ook 1700 kunnen zijn'. Nou ja... de KNSB heeft (blijkbaar) om gelijke tred te lopen met de FIDE nu ook de KNSB-ratings onder de 2000 (fors) verhoogd. Hoe lager hoe meer... Zo is de laagste rating nu dus 1400 blijkbaar! Bij de FIDE rating logisch gezien de steeds sterker wordende deflatie natuurlijk. Voor de KNSB... ja het boeit me eigenlijk geen moer pardon my french maar goed toch even voor de duidelijkheid... Niet alle schakers zijn ineens legitiem 100-150 punten vooruit gegaan!

Enfin... Volgend jaar voor veel schakers meer op niveau schaken voor anderen wat minder... De laatste keer dat we degradeerden deden we dat nog naar de nu niet meer bestaande ZSB Hoofdklasse. Daar werd onder meer in de duiventil van het nu ook niet meer bestaande SVWZV geschaakt en mochten potjes tegen 1200 gespeeld worden. Dat kan nu niet meer! Marlies is nu bijvoorbeeld de laagste van onze club maar toch nog met 1486. Enfin het was een waar schrikbewind en we keerden dan ook na 1 jaar weer terug naar de 3e klasse... Volgend jaar wordt het in de 4e klasse een heel stuk lastiger. Wanneer ik nu in 4F kijk bijvoorbeeld zitten alle teams eigenlijk in de 1850-1950 range. Als Sven en Jari iedere ronde mee doen zijn we favoriet. Anders niet en zit het allemaal heel dicht bij elkaar. Enfin dat is allemaal voor later.. Er werd dus geschaakt tegen de Pion uit Roosendaal. Ook een club die wat is afgegleden. Vroeger nog in de 1e klasse. Nu weer in de 3e klasse. 2 jaar geleden degradeerde men nog uit onze poule maar vorig seizoen wist men wel hun 4e klasse te winnen. Het huidige team van deze club is eigenlijk een beetje het oude 2e team van de vereniging. Gezien onze opstelling ,met absenties van dus Sven en Jari, was er sprake van een gelijke strijd:

Rating
 
Rating
  Feijter de, C.E. (Niels) 1839   Kok, I. (Ivo) 2103 0 - 1
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1992   Huijser, M.W. (Marcel) 1963 ½ - ½
  Braak van de, J. (Joey) 1927   Rens, C. (Carlo) 1967 0 - 1
  Grochal, J. (Joey) 2219   Scheermeijer, P.H.A. (Paul) 1936 1 - 0
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1929   Loon van, E. (Eric) 1918 ½ - ½
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1873   Broek van den, R. (René) 1940 ½ - ½
  Welten, J.S.P. (Hans) 1856   Tilborg van, T. (Thijs) 1795 ½ - ½
  Feijter de, D.C. (David) 1840   Elven van, E.F.A. (Erik) 1918 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 1934   Gemiddelde Rating: 1943 3½-4½

Eigenlijk hebben we geen moment aanspraak kunnen maken op de broodnodige overwinning. Met een hoop mazzel hadden we misschien wel een 4-4 er uit kunnen slepen maar in de praktijk kwam dat er ook echt niet van... Rinus was als eerste klaar. Tegen Eric van Loon (ook een invaller volgens mij)  had hij nooit problemen met zwart. De dames gingen er af. De c d en e-lijn lagen open. Beiden actieve stukken. Er werd remise overeengekomen.

Ook Erwin noteerde een halfje tegen Rene van den Broek, Een gesloten structuur a3/b4/d4/e3 v zwart met zijn typische a6/b7/c6/d5/f5. Erwin leek niet echt snel zaken kunnen te doe met een a4-b5 plan maar gelukkig had zwart ook niet echt f4 blijkbaar... Even later was het ook hier remise geworden.

Louis wilde duidelijk graag winnen tegen Huijser maar het zat er gewoon niet in. De witveldige lopers werden geruild en zwart kreeg een mooi steunpunt voor een paard op f5 terwijl de damevleugel dicht zat. Zwart kon ook h5-h4 doen en dan wordt het wel heel lastig winnen. Ja Louis wist het paard op f5 te ruilen maar ja... in de gesloten stelling manoeuvreerde zwart het tweede paard naar f5... Louis kon niet veel meer dan het aanbod aannemen. Gezien de situatie op de overige borden was nu wel duidelijk dat het moeilijk ging worden.

Niels ging inderdaad ten onder op het eerste bord. Niels zijn hele voorbereiding werd natuurlijk omgegooid toen hij van bord 8 naar bord 1 werd verplaatst na een last minute change! Nou ja... YT kon een grimlach maar moeilijk onderdrukken toen de sterke tegenstander Kok in een Caro-Kann na Niels zijn h6? natuurlijk Pe6! kon doen. Als Niels nou gisteren iets beter naar de verhalen van Renzo had geluisterd had hij het geweten want die had deze truc nog gedemonstreerd... Enfin het was geen onmiddellijke K-O gelukkig. Het paard bleef een aantal zetten hinderlijk op e6 staan en prise. Uiteindelijk won Niels het stuk op e6 en gaf het terug. Zo stond hij effectief een pion voor maar kreeg wel een grote aanval over zich heen. Even dacht ik dat de bebrilde Feijter zich er uit zou weten te wurmen maar nee. Het zwarte Dxf2? was extreem optimistisch al was de stelling al heel lastig. Met nog een paar fraaie offers maakte Ivo het af.

De niet bebrilde Feijter (David dus) moest eigenlijk gaan winnen van Erik van Elven om ons een kans te geven... David stond eigenlijk wel aardig. Een strategisch wat betere stelling al had zwart wel een mooie zwartveldige loper. Tegen de tijdnood kwam er tactiek in de stelling. Er ontstond een DTTP DTTP stelling waarbij de zwarte koning toch echt onveiliger leek dan de witte. De witspeler zocht maar vond niet en moest een aantal stukken ruilen waarna het eindspel remise was. Hiermee was het doek soort van gevallen want met 1 gewonnen, 1 verloren en 1 slechte stelling was zelfs een 4-4 ver weg.

Ja uw verslaggever kon Goes nog wel een keer op gelijke hoogte zetten maar hoeveel was dat waard? YT had alweer zoiets van 'typisch' toen ik op bord 4 tegen een invaller bleek te spelen waar ik nog nooit van had gehoord. Dan moet je natuurlijk gaan raden wat het niveau van de tegenstander is (YT heeft meerdere keren lopen zoeken naar een ratinglijst van de Pion maar Hans had de lijst verstopt en ik zag em pas na de partij..) Uiteindelijk bleek die met 1998 FIDE nog alleszins mee te vallen en won YT zelfs meer dan +1,6! De opponent bediende zich van het Konings-Indisch. Uw verslaggever, denkend dat de opponent wel eens 1400 zou kunnen zijn ofzo - of 1660 dus nu!-, ging weer eens voor mijn oude lijn. De opponent deed echter wel een hoop normale zetten. Hij 'blunderde' wel een pion na mijn a3 echter met a4!? Daar moest de zwartveldige loper gegeven voor worden. Gezien het spel van de opponent in het vervolg begon wit zich af te vragen of het toch geen offer was... Na afloop bleek het toch een blundertje te zijn maar ja het staat nog 6x in mijn megadatabase en de sterkste zwartspeler had 2380 dus ja... Enfin de stelling was altijd +1 en, nadat wit een mooie kans had laten liggen, ging de stelling dicht. Engine loeit de hele tijd +1,5 maar ja wat doe je? Zwart had een mooi paard op d6. Een loper op h6 die klaar stond om actief te worden en waar moet in vredesnaam die Ka2 naar toe? Met een dichte koningsvleugel had wit de koning kunnen evacueren naar e2 en dan simpel winnen op de damevleugel maar dat was dus niet het geval. Als zwart niets doet is het enige witte plan g3/g4 en na altijd fxg3 heeft zwart volop tegenspel met zijn loper zonder tegenstander en de f-lijn... Objectief goed voor wit maar zeker kansen voor zwart. Enfin de opponent had geen zin in niets doen en ging voor een onguur plan met zelf b5? Dat was gewoon niet goed. Wit kon stukken ruilen en goed paard op c4 tegen slechte loper op h6 gaan spelen. De Zeeuws Kampioen speelde nog een flashy tactiek met pion en stukoffer. Zondermeer goed volgens de engine maar 'simpel' en gewoon Pa5 was nog veel beter dus ja... Wit had alles nog wel onder controle en kwam zo uit in een eindspel met 2 pionnen meer. Langzaam maar zeker marcheerden de verbonden vrij en pluspionnen a en b naar de overkant. Een zet voordat er eentje ging promoveren gaf de opponent er de brui aan. De partij had toch maar mooi 70 zetten geduurd al met al. Omdat YT toch relatief snel speelde waren er nog 2 partijen aan de gang:

JoeyB ging ten onder tegen Carlo 'circus' Rens. Deze partij was een marteling voor B gok ik. Hij kreeg een rampzalige loper op a8 die tegen zijn eigen pion op c6 zat aan te kijken. De stukken van Carlo konden wel mooi rondspringen door het zwarte kamp. B gaf een kwaliteit in tijdnood voor wat schwindlekansen. Het zag er best nog even spannend uit maar even later was het een toren. Weer wat later had wit afgewikkeld naar een eindspel met vol stuk meer. Joey probeerde nog wat maar de opponent bleef koel en pakte het eerste matchpunt voor de Pion.

Hans moest dus nog een matchpunt redden maar ja die zat een eindspel met pion minder te spelen... Hij speelde tegen iemand met een wat lagere rating dus ja... Even leek mij (en ook Erwin blijkbaar) dat Hans de kans kreeg om een pion te winnen in een zware stukkeneindspel. Mogelijk heb ik het niet goed gezien of Hans deed het niet.... In de partij verloor de teamcaptain dus juist een pion. Wit wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion. Dat kon volstrekt risicoloos op winst gespeeld worden maar de opponent wist hoe belangrijk de match was en gaf remise. Hans zijn tweede halfje van het seizoen in ieder geval. Zo verloren we dus met 4,5-3,5. 

Niels ging inderdaad ten onder op het eerste bord. Niels zijn hele voorbereiding werd natuurlijk omgegooid toen hij van bord 8 naar bord 1 werd verplaatst na een last minute change! Nou ja... YT kon een grimlach maar moeilijk onderdrukken toen de sterke tegenstander Kok in een Caro-Kann na Niels zijn h6? natuurlijk Pe6! kon doen. Als Niels nou gisteren iets beter naar de verhalen van Renzo had geluisterd had hij het geweten want die had deze truc nog gedemonstreerd... Enfin het was geen onmiddellijke K-O gelukkig. Het paard bleef een aantal zetten hinderlijk op e6 staan en prise. Uiteindelijk won Niels het stuk op e6 en gaf het terug. Zo stond hij effectief een pion voor maar kreeg wel een grote aanval over zich heen. Even dacht ik dat de bebrilde Feijter zich er uit zou weten te wurmen maar nee. Het zwarte Dxf2? was extreem optimistisch al was de stelling al heel lastig. Met nog een paar fraaie offers maakte Ivo het af.

De niet bebrilde Feijter (David dus) moest eigenlijk gaan winnen van Erik van Elven om ons een kans te geven... David stond eigenlijk wel aardig. Een strategisch wat betere stelling al had zwart wel een mooie zwartveldige loper. Tegen de tijdnood kwam er tactiek in de stelling. Er ontstond een DTTP DTTP stelling waarbij de zwarte koning toch echt onveiliger leek dan de witte. De witspeler zocht maar vond niet en moest een aantal stukken ruilen waarna het eindspel remise was. Hiermee was het doek soort van gevallen want met 1 gewonnen, 1 verloren en 1 slechte stelling was zelfs een 4-4 ver weg.

Ja uw verslaggever kon Goes nog wel een keer op gelijke hoogte zetten maar hoeveel was dat waard? YT had alweer zoiets van 'typisch' toen ik op bord 4 tegen een invaller bleek te spelen waar ik nog nooit van had gehoord. Dan moet je natuurlijk gaan raden wat het niveau van de tegenstander is (YT heeft meerdere keren lopen zoeken naar een ratinglijst van de Pion maar Hans had de lijst verstopt en ik zag em pas na de partij..) Uiteindelijk bleek die met 1998 FIDE nog alleszins mee te vallen en won YT zelfs meer dan +1,6! De opponent bediende zich van het Konings-Indisch. Uw verslaggever, denkend dat de opponent wel eens 1400 zou kunnen zijn ofzo - of 1660 dus nu!-, ging weer eens voor mijn oude lijn. De opponent deed echter wel een hoop normale zetten. Hij 'blunderde' wel een pion na mijn a3 echter met a4!? Daar moest de zwartveldige loper gegeven voor worden. Gezien het spel van de opponent in het vervolg begon wit zich af te vragen of het toch geen offer was... Na afloop bleek het toch een blundertje te zijn maar ja het staat nog 6x in mijn megadatabase en de sterkste zwartspeler had 2380 dus ja... Enfin de stelling was altijd +1 en, nadat wit een mooie kans had laten liggen, ging de stelling dicht. Engine loeit de hele tijd +1,5 maar ja wat doe je? Zwart had een mooi paard op d6. Een loper op h6 die klaar stond om actief te worden en waar moet in vredesnaam die Ka2 naar toe? Met een dichte koningsvleugel had wit de koning kunnen evacueren naar e2 en dan simpel winnen op de damevleugel maar dat was dus niet het geval. Als zwart niets doet is het enige witte plan g3/g4 en na altijd fxg3 heeft zwart volop tegenspel met zijn loper zonder tegenstander en de f-lijn... Objectief goed voor wit maar zeker kansen voor zwart. Enfin de opponent had geen zin in niets doen en ging voor een onguur plan met zelf b5? Dat was gewoon niet goed. Wit kon stukken ruilen en goed paard op c4 tegen slechte loper op h6 gaan spelen. De Zeeuws Kampioen speelde nog een flashy tactiek met pion en stukoffer. Zondermeer goed volgens de engine maar 'simpel' en gewoon Pa5 was nog veel beter dus ja... Wit had alles nog wel onder controle en kwam zo uit in een eindspel met 2 pionnen meer. Langzaam maar zeker marcheerden de verbonden vrij en pluspionnen a en b naar de overkant. Een zet voordat er eentje ging promoveren gaf de opponent er de brui aan. De partij had toch maar mooi 70 zetten geduurd al met al. Omdat YT toch relatief snel speelde waren er nog 2 partijen aan de gang:

JoeyB ging ten onder tegen Carlo 'circus' Rens. Deze partij was een marteling voor B gok ik. Hij kreeg een rampzalige loper op a8 die tegen zijn eigen pion op c6 zat aan te kijken. De stukken van Carlo konden wel mooi rondspringen door het zwarte kamp. B gaf een kwaliteit in tijdnood voor wat schwindlekansen. Het zag er best nog even spannend uit maar even later was het een toren. Weer wat later had wit afgewikkeld naar een eindspel met vol stuk meer. Joey probeerde nog wat maar de opponent bleef koel en pakte het eerste matchpunt voor de Pion.

Hans moest dus nog een matchpunt redden maar ja die zat een eindspel met pion minder te spelen... Hij speelde tegen iemand met een wat lagere rating dus ja... Even leek mij (en ook Erwin blijkbaar) dat Hans de kans kreeg om een pion te winnen in een zware stukkeneindspel. Mogelijk heb ik het niet goed gezien of Hans deed het niet.... In de partij verloor de teamcaptain dus juist een pion. Wit wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion. Dat kon volstrekt risicoloos op winst gespeeld worden maar de opponent wist hoe belangrijk de match was en gaf remise. Hans zijn tweede halfje van het seizoen in ieder geval. Zo verloren we dus met 4,5-3,5.  Er resteren nog 2 matches en wanneer ik iets over een wereldwonder typ mag ik plots niet meer saven van Joomla maar we hebben het toch echt nodig!