HWP A - Goes A 1990 - 2008   3 1
van Coppenolle, K. - Grochal, J. 2051 - 2240   1/2 1/2
van der Zalm, M. - Nieuwenhuijse, L. 2087 - 2050   1 0
Galle, A. - Burgerhoff, R. 1934 - 1909   1/2 1/2
van Coppenolle, L. - Kloosterman, E. 1887 - 1831   1 0

 

Goes A heeft net als vorig jaar verloren van HWP A. Ditmaal lagen de kansen op papier toch een stuk dichter bij elkaar dan vorig jaar maar desondanks gingen de punten weer naar de thuisclub. In tegenstelling tot vorig jaar deed de in zijn ogen wrijvende jongeman nu niet mee... Uw verslaggever was , in tegenstelling tot vorig jaar, nu wel tot de tanden toe gewapend (met een voorbereiding zowel mentaal als schaaktechnisch ) dus ja dan zal je dat altijd zien... Voor Goes was deze keer het basisteam present waardoor de kansen op papier in evenwicht waren....

Redelijk vlot was al duidelijk dat we een probleem hadden want de opening van Louis tegen Marnix was dramatisch. Louis speelde het Hollands, hetgeen Marnix zelf ook speelt. Marnix speelde een kritieke variant die zwart goed moet kennen. Ook Maxim is meerdere keren in de problemen gekomen met zwart in deze variant, zo staat mij nog een partij bij tegen Bert Feys. Louis kende het, niet geheel verrassend, niet heel goed en kreeg een enorme aanval over zich heen terwijl zijn damevleugel nog niets deed. Het moge een wonder heten dat het niet ergens gelijk uit was. Even leek het erop dat Louis alles zou weten te keepen maar daarop was er weer een nieuwe aanvalsgolf van wit en dat was teveel van het goede...

Erwin stond ook lastig dus Rinus en YT moesten eigenlijk winnen. Rinus lukte dat niet. In een hele scherpe Nimzo met d5/e4/dxc6/exf3 business leek mij toch dat Rinus de betere kansen had. Hij kreeg een gevaarlijke vrijpion op c7 en had nog 1-2 zetten nodig om de partij simpelweg te winnen. Andre was echter bezig op  de koningsvleugel met allerlei vervelende dreigingen. Dat hield elkaar lekker in evenwicht... Zo stond er een ingewikkeld eindspel op het bord waarin Rinus de kwaliteit minder had maar wel zijn vrijpion op c7 goed verdedigd. Verder leek de witte koning nu wel veilig ook... Alle reden om door te spelen maar met beiden nog maar een paar minuten op de klok vond men remise wel best.

Dan was het natuurlijk aan uw verslaggever om te winnen aan 1 maar dat lukte ook al niet... YT was dus voorbereid op Ruzhansky en gelukkig speelde mijn opponent dezelfde opening. Ik had een zijvariant voorbereid in plaats van de scherpe mainline voor de line die Kurt speelde. Dat leek me wat praktischer dan hele lappen theorie instuderen. Dat leverde mij een ongeveer gelijke stelling op maar vooral een prettig voordeel op de klok. Ook wel eens leuk. Wit kreeg een 2-1 met a5/b5 tegen a7 terwijl zwart 5-4 had aan de andere kant. Zoals wel vaker probeerde de schaker met minder tijd de dames te ruilen maar dat leek alleen mij te helpen... Met een beetje geluk kon het allemaal voor zwart... YT speelde b6!? hetgeen praktisch gezien niet zo slim was waarschijnlijk omdat er nu minder geshuffeld kon worden... Alles bleef echter de hele tijd rond de 0.00. YT dacht nog de winst gemist te hebben maar zwart had wel degelijk een redding met eveneens een 0.00. De hele partij dus uiteindelijk in evenwicht en gewoon netjes gekeept door zwart die de hele tijd zowel op de klok als het bord net wat minder prettig stond. Tja met een scherpere variant natuurlijk meer kansen. Wellicht volgende keer... Er is een reden voor dat deze variant vooral in jaren 70-80 gespeeld werd maar daarna bijna niet meer! 

Dat bekende dat, net als zaterdag, Erwin een slechtere stelling moest winnen voor een gelijkspel. Ook nu zat het er geen moment in... Erwin speelde tegen de zoon van Kurt, Lander. Toch al weer een jaar of 2 ouder dan die Elias... Toch was Erwin al weer lower rated. Het werd een Klassieke Franse partij waarin wit een hele prettige versie had met een paard op d4 en al zijn koningsvleugelpionnen naar voren... Erwin kwam nooit toe aan het typische b4/a5/La6 spel wat men hier vaakt ziet en ja dan heeft zwart issues. Hij rokeerde dan ook lang en kreeg gelijk Th3 om de oren... Wit kreeg ook hier een aanval. Even gemist hoe maar dit leverde een eindspel op met 2 pionnen meer voor de jeugdspeler. Erwin moest dus winnen maar de jongeling zette dit voordeel zonder veel moeite om in een vol punt.

Zodoende dus 3-1 verloren. Zo mochten wij door het donker terug... YT reed. Op de heenweg vroegen wij ons nog af tot hoe laat die brug daar open gaat.. Nu op de terugweg was ie open en dus reden we langs het kanaal. Aldaar werden we ingehaald door 2 politieautos (zonder zwaailichten) waar je niet mocht inhalen. Rules for thee not for mee uiteraard. Wat moeten die nu in vredesnaam op zo een tijdstip? Het antwoord kwam bij het binnenrijden van de tunnel: Spookrijder aan de andere kant van de tunnel. Ook leuk! Louis gaf als advies om flink achter de auto voor mij te blijven. Er spookt nogal wat rond dit jaar... Nog geen degradatiespook hier natuurlijk, wij spelen voor het kampioenschap! Aan de overkant zagen we de politieautos weer ze hadden het spook in de kraag gevat. yT was aan het sturen maar volgens de meerijders ging het, hoe stereotiep, om een Oost-Europeaan. Gelukkig kwamen alle schakers in ieder geval weer veilig thuis!