Rating
 
Rating
  Kamman, A. (Albert) 1874   Groen, J. (Jari) 1949 ½ - ½
  Pietrow, A. (Andrzej) 1993   Grochal, J. (Joey) 2213 ½ - ½
  Uyttenhove, P.C. (Pearl) 1595   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1987 0 - 1
  Wit de, C. (Cor) 1893   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1868 ½ - ½
  Tinga, T.I. (Tjerk) 1994   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1830 1 - 0
  Soerjadi, K. (Kresna) 1968   Welten, J.S.P. (Hans) 1774 1 - 0
  Smits, E.D. (Eduard) 1881   Tholenaar, J. (Jo) 1538 1 - 0
  Holwijn, M.R. (Melvin) 1914   Landman, R.P.M. (Renzo) 0 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1889   Gemiddelde Rating: 1880 5½-2½

Op een kille, grauwe natte novemberdag in Rotterdam verdwenen alle promotieambities, voor zover die al bestaan mochten hebben, in het rioolputje. Zij kregen daar gezelschap van een zwarte pion. Een tweede kabouter bleef hangen en wist gered te worden zodat we nog normaal konden door vluggeren. Ondertussen ging Goesenaar na Goesenaar voor de bijl daar in Rotterdam. Ja het degradatiespook is nu druk bezig zijn kleed te zoeken in de kast. Wellicht dat hij nog wil wachten tot na de sinterklaas en dan zijn rode pak kan omwisselen voor een wit kleed... Laten we het vooral niet meer hebben over promotie. Dat is iets wat ook nog bestaat maar voor Goes is er enkel en alleen nog een onverbiddelijke degradatiestrijd na het verlies van een direct duel tegen een van de grote concurrenten hiervoor Charlois 2. Voorheen speelde men daar in uitstekende locaties. Zo was er eens een match op de tweede verdieping van een gebouw. Daar speelde YT zelfs op een livebord... En de vorige ontmoeting in Rotterdam vond plaats in een school. Ook een goede locatie voor 3 teams. Maar goed men heeft er nu nog maar 2. Zo speelden we blijkbaar nu waar men nu de clubavonden speelt. Ongeschikt voor KNSB mag ik toch wel zeggen zeker gezien het feit dat er ook een meesterklassekraker gespeeld werd naast ons... (Daar speelden Charlois en KC -zonder Eline Roebers en belangrijker Tex de Wit- tegen elkaar en maakte KC gehakt van Charlois...). Beetje krap voor 18 borden en de analyseruimte was buiten onder een zijl in de regen en (voor koukleumen) kou. Goes was weer eens niet compleet. Sven en JoeyB gaven acte de non presence... De lijst met het in oog springende invallers liet zoals vaker allemaal weten niet te kunnen (of men liet helemaal niets weten). Logisch was dus om Noel en Renzo (samen toch dik 1,5 jaar schaakervaring) te laten doen. Die eerste had er echter geen tijd / zin voor waarop Hans natuurlijk terug viel op onze rots in de branding: Jo. Ja die heeft iets meer schaakervaring. Toch ietwat van een aderlating ten opzichte van Sven en JoeyB. En ja in een random zaaltje ergens in Rotterdam (het deed mij wel denken aan het zaaltje van de duivenvereniging waar WZV speelde)  daar kwamen we er gewoonweg totaal niet aan te pas...

Het begin was al niet al te best. Uw verslaggever had plaats genomen aan het tweede bord ten einde daar een puntje te scoren en dan kon er iemand extra met de witte stukken schaken... Ja deel 2 van het plan dat lukte sowieso maar deel 1 niet. Uw verslaggever bleef namelijk (net zoals in 19/20) op remise steken met zwart tegen Pietrow. Toen was het een lange grindpartij waarbij uw verslaggever de stugge tegenstander er niet onder kreeg in een iets beter eindspel... Nu had YT daarom, just in case, een variantje voorbereid. En ziet.... Dat kwam exact zo op het bord. Na een zet of 17 had wit daarop 1:34 op de klok terwijl YT al begon te denken na 17.Df3. Ja mijn snelle voorbereiding hield daar op en had net nog een paar zetjes verder moeten gaan... Stockfish gaf daar een kleine -0,3 maar niet zoals YT het speelde. Dat had  IM Chiel van Oosterom ook al gedaan tegen deze opponent in 2008 precies zo... En dat was ook remise geworden. En dat stond ook nog eens in de database. Maar die had ik niet gecheckt want ja doorgaans kun je daar weinig vinden van -2200 ofzo... Kortom iets secuurdere voorbereiding en YT had cxd3 geweten met een pionnetje minder voor zwart maar wel een kleine pull volgens de engine en in ieder geval iets om voor te spelen. Nu bleef er gewoon een kaal dubbel toreneindspel over waarin wit de pion extra had die enkel van waarde zou zijn na matig spel van zwart. Kortom... snel remise dus. Niet de doelstelling. Maar ja in ieder geval niet verloren... de eerste doelstelling in een teamwedstrijd natuurlijk. Niet alle Goesenaren slaagden daarin deze dag:

Uw verslaggever kreeg na het einde van zijn analyse (buiten zonder jas) al gezelschap van Renzo die het onderspit dolf tegen oud Goes clubkampioen Melvin Holwijn. Een lastige tegenstander natuurlijk voor de vuurdoop van ons nieuwe lid. Toch was de opening zondermeer voor zwart. Melvin speelde namelijk d4 Pf6 c4 e6 a3. Normaliter komt die loper toch uit op f4 of g5... Renzo had een simpel plan met Te8/Lf8/Pe4 kunnen spelen met mijns inziens al duidelijk de betere kansen: het lijkt dan een beetje op een mislukte Nimzo (Rubinstein) voor wit... Renzo speelde in plaats daarvan c5?! dxc5 Lxc5?! wat de loper op c1 transformeerde van figurant tot koning. Dat werd nog een tandje erger toen Renzo zijn zwartveldige loper liet ruilen tegen een paard.... De zwartveldige loper werd een waar monster. De stelling van zwart was moeilijk te spelen en dat bleek want wit wist een pion op a6 buit te maken. Het punt liet niet lang op zich wachten.

En de partij van de andere invaller Jo op bord 7 tegen Smits duurde niet veel langer. Van de opening heb ik weinig gezien... Jo had een moeilijke stelling. Zijn pion op e5 leek een beetje uitgeschoten en moeilijk te verdedigen... Een tijdje later had de witte koning het vooral zwaar op c1. Jo had de dames kunnen (proberen) te ruilen met een moeilijk eindspel. In plaats daarvan evacueerde de nestor de koning naar a2 maar met de dames nog op het bord was dat duidelijk ook geen veilig heenkomen. De partij was immers kort na die van Renzo ook voorbij. Geen punten dus voor de invallers.

Echt kans op matchpunten waren er niet echt... Jari kwam ook al snel de 'partytent' van Rotterdam binnen. Hij droeg daar toch wel bij aan de feestvreugde: JG dacht dat JG beroerd stond maar het was in ieder geval nog remise geworden. De opponent verraste met een heuse klassieker uit de 19e eeuw: b5 tegen het Italiaans Pg5 gedoe ipv Pa5. Jari wist het niet meer niet geheel verrassend, hoeveel tegenstander Kamman wist was natuurlijk ook de vraag. Blijkbaar was Lf1 het beste... Doet uw voordeel er mee wanneer u over pak em beet 13 jaar een keer tegen krijgt in een vluggertje. Misschien had Jos het wel geweten... Enfin Jari dacht zich OOK Lf1 te herinneren. Ik weet niet meer hoe de partij ging. Jari wist te melden dat hij dacht dat een pionoffer goed was maar hij durfde het niet aan. Jari claimt dat dit komt omdat hij zijn schaakritme wat kwijt is...Al dat studeren en dat dispuutleven ook... Jari durfde het niet en kwam aangekrant te staan. Lang een pion voor maar die verloor hij terug en zwart stond gewoon dominant met loper en paard die binnen vielen in het witte kamp. De remise was dan ook een meevallertje durf ik te stellen.

Daarop was het tijd om te gaan tellen... Louis die zou wel gaan winnen. Hans en Rinus stonden duidelijk minder. Erwin onduidelijk. Die laatste moest dus winnen voor een 4-4 als Hans en Rinus niet verloren... 50% van deze stelling kwam uit... Ondertussen werd er driftig gevluggerd... We zaten gewoon buiten en ja daar heb je dus rioolputjes. Een der zwarte pionnen trok het niet meer en ging het riool in. Jari schakelde chatgpt in om te kijken hoe we de pion terug konden krijgen. Groot was de verbazing toen deze als 'exotische' methode aangaf om iemand van de riolering te bellen... Zo idioot was dat nog niet. Het idee van een magneet vast maken aan een stok was voorwaar ietwat creatief. Hulde voor de AI. Enfin het waren toch plastic stukken. Neem aan dat men dat dat daar wel afschrijft ofzo... Na het gevlugger ging IM Sim Maerevoet ook mee doen met bughousen. Renzo kreeg het spelletje best snel redelijk onder de knie. Groot was nog de verbazing toen bleek dat de Belgische IM dacht dat hij uit speelde terwijl het toch echt een thuiswedstrijd voor zijn ploeg was (tja het was een nieuwe locatie dus). Enfin we hadden dus wel een gezellige schaakmiddag zonder machtpunten. Ik vermoed dat het in de 4e klasse ook best gezellig kan zijn... Maar goed zo ver is het nog lang niet. De resterende resultaten:

Louis won dus zoals verwacht van Pearl Uyttenhove, een invaller. Dat duurde wel even maar op een gegeven moment kwamen de witte stukken binnen vallen op de koningsstelling terwijl de zwarte stukken er maar wat onhandig bijstonden. Een betrekkelijk simpele overwinning dus.

Rinus haalde in ieder geval het beoogde halfje binnen. Tegen Cor de Wit had hij een 4v4 eindspel met slecht loper tegen paard. De mindere kant dus... Er was evenwel geen pad voor de witte koning om binnen te vallen en zo een paard kan een loper nooit echt in tempodwang brengen. Optisch dus vervelend maar wel een redelijk comfortabel halfje.

En daarmee was de koek dan toch echt wel op... Hans verloor kansloos van Soerjadi (broer van). Diens spel in de Draak was als muziek in de oren. Hans kon toch zijn geliefde Draak spelen maar ging ergens toch de mist in met een Da5. Er was de dreiging Pd5 en verder stond er een lastige pion op h5... Wit kon altijd slaan of doorschuiven. Echt veilig kwam de koning nooit te staan van Hans. Hij wist de dames wel te ruilen maar zelfs dat hielp niet.. Wit had een fraai offer op d6 en ja de de zwarte koning kwam nooit weg... Een vervelende middag voor de teamcaptain die hiermee ook het lot van zijn team bezegelde...

Erwin tot slot kwam ook niet te scoren. Erwin had een ingewikkelde partij tegen Tinga. Zwart kreeg zo een sterk paard op d4 en dat werd een verbonden vrijpion. Toch waren er kansen voor beiden...  Maar zoals zo vaak deze dag viel het allemaal verkeerd en ging het punt naar de tegenstander... 2,5-5,5.

De andere resultaten vielen 'goed' en zo staan we op plaats 6 nog steeds boven de streep. Het volgende degradatieduel met directe concurrent HWP 3 zal toch echt gewonnen moeten worden. Tot besluit werd er nog gedineerd bij de beren in Rotterdam. Erwin nam Jo mee naar huis want die had geen honger... Zo konden de overige 6 dineren in Rotterdam-Zuid nabij de Kuip. Voordat er enige verwarring ontstaat: we gingen niet naar Blijdorp beren kijken.. de Beren is een restaurant. Verder heb ik er geen beren gezien. Dat beren kijken viel van de zomer in Blijdorp ook nogal tegen moet ik zeggen... men had 'slechts' IJsberen dat was de enige berensoort maar dat ter zijde... Na een uitgebreid diner konden we naar huis. Auto Hans (met Joey) reed terug via Bergen op Zoom en trotseerde de afgesloten Vlaketunnel. Het leverde pak em beet een minuut of 2 vertraging op... Hopelijk is auto Louis ook veilig thuis gekomen via route Zierikzee (de grapjassen hadden ook nog de Heijnoordtunnel of iets dergelijks afgesloten op de terugweg!) want ja Renzo moest natuurlijk afgezet worden in Kortgene...