Rating
 
Rating
  Verhaeren, G. (Gertjan) 2106   Grochal, J. (Joey) 2233 ½ - ½
  Kalisvaart, W.P. (Peter) 2053   Stange, S. (Sven) 2139 ½ - ½
  Dubbeldam, C.J. (Nick) 1927   Groen, J. (Jari) 1956 0 - 1
  Versporten, W. (Wim) 1931   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1974 0 - 1
  Vincent, G. (Gwijde) 1835   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1863 ½ - ½
  Liessens, T. (Tom) 1899   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1840 1 - 0
  Lagendijk, I. (Ivo) 1747   Welten, J.S.P. (Hans) 1779 ½ - ½
  Dhuyvetter, K. (Koen) 1654   Feijter de, D.C. (David) 1729 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1894   Gemiddelde Rating: 1939 3-5

Jawel! Niet.... Goes begint het seizoen met een overwinning. Een mooie seizoenstart. Goes zegeviert in Axel. Niets van dat alles... Goes 1 heeft ditmaal wel in Axel weten te winnen van Landau en daarmee een belangrijke stap gezet op weg naar handhaving in de 3e klasse KNSB. Klinkt dat allemaal niet een beetje fatalistisch? Misschien maar toch is het zo. Met dank aan de KNSB mag dit seizoen iedereen tegen degradatie vechten! Zo halverwege het seizoen zullen we een paar gelukkige ploegen kunnen identificeren die voor de titel mogen vechten... maar voor de rest: vechten tegen de bierkaai. We mogen hiervoor de KNSB wel weer dankbaar zijn... Zij gaan al jaren uit van het aloude adagium: 'if its not broken, break it!' Wellicht kan iemand hen eens vertellen dat het spreekwoord niet helemaal zo gaat maar goed. We hebben zien passeren: de website. 1 enkele goed functionerende website. Vervangen door 4 slecht functionerende sites waar het maar wat moeilijk is om de gezochte informatie te vinden als het al lukt... de ratingsite. Werkte uitstekend. De nieuwe pagina van de KNSB is zoals te verwachten ondermaats. Je kunt niet eens op je naam klikken als je bij club kijkt. Dat had die Huijzer toch 100x beter voor elkaar... De netstand / site. Prachtige diagrammen vervangen door een lelijke site met veel minder informatie... En als klap op de vuurpijl ligt die site er ook nog eens om de haverklap uit. Enfin... Het is aan ons schakers om minder blunders te maken! Dat mag ook wel want de KNSB heeft de perfect functionerende competitie piramide vervangen door een huis. De lezende Egyptenaar zal hier toch wel even fronsen... Jawel... We hadden een logische opbouw met 1-2-4-8 poules. Nu wil men dat naar 1-2-3-6-12 brengen. Bizar natuurlijk. Net zoals dat men in de lagere klassen niet naar 6- en 4-tallen gaat zodat clubs als Goes ook een tweede team kunnen inzetten en er niet talrijke schakers thuis zitten op zaterdagmiddag omdat ze niet goed genoeg zijn om in dat ene team te kunnen dat past voor de vereniging... Enfin d'r is dus versterkte degradatie en dit jaar is dat dus versterkte versterkte degradatie... De nummers 8,9 en 10 vliegen er uit plus nog wat nummers 7 voor de goede orde. Een heerlijk gegeven om een leuke competitie te kunnen spelen natuurlijk! 

Nu we dat gehad hebben kunnen we verder met de heenreis... Voor de gelegenheid was JoeyB verhinderd en deed David mee. Hij zat in team Noord (Louis, Jari, Rinus en David) terwijl Hans, YT en Erwin team Zuid vormden. Sven was team Zeeuws-Vlaanderen en kwam dus zelf... Ja die route zal een stuk makkelijker geweest zijn... Na een probleemloze reis tot aan de tunnel ging het behoorlijk mis na de tunnel. Normaal maken we dit soort helse tochten mee met YT als chauffeur maar dit keer was Hans uitverkoren (door Hans). Men was op het lumineuze idee om de weg na tunnel af te zetten waardoor iedereen langs het kanaal moest en dan de oude route de brug over. Dacht me ergens te herinneren dat het ergens rechts naar Axel was maar ja wie zet nou Axel op zo een bord? Dat dacht Hans dus ook en die reed door en ging een afslag later rechtsaf. Erwin had ondertussen zijn google maps aangezet. Zo kwamen we door plaatsjes als Spui en Magrette. Daar had ik nou nog nooit van gehoord. 1 straat basically. Echte gehuchtjes. Overigens was het vandaag rommelmarkt in Magrette en de nodige locals zaten vrolijk buiten met hun troep, vol verwachting voor het publiek. Ze keken dan ook nogal teleurgesteld toen wij voorbij reden. Misschien toch niet handig om dit in een gehucht te doen zeker als iedereen (alle 10 mensen ofzo) buiten zit. Maar goed wellicht is het nog niet te laat! Misschien bent u in de buurt en zitten sommigen er nog!? Kan me niet voorstellen dat ze van de rommel zijn afgeraakt. Ok dat obstakel wisten we te omzeilen maar toen was het aan Erwin om te helpen. Hij had wat ingetikt op de google maps... Alleen dat was niet goed. Zo kwamen we bij een kruising met Axel rechtdoor en Zaamslag linksaf. U snapt het we gingen links.... Even later had Erwin het ook wel door en vonden we een weggetje om weer de  goede kant op te gaan. Daar wisten we natuurlijk een tractor op de weg te vinden waarop Erwin dan maar een ander weggetje vond wat een minuut langzamer zou moeten zijn (maar ja Hans reed 80 en die Tractor 20). Uiteindelijk kwamen we iets na kwart over 1 dan toch nog aan... Men had bij Landau de klokken gelukkig pas aangezet om kwart over dus dat viel mee! De anderen hadden wat minder problemen gehad.... Zo konden we toch beginnen...

Op papier is Landau het zwakste team in deze klasse. Jawel... Wij hadden ze in tegenstelling tot vorig jaar nu eens in  ronde 1 en dus geen rare versterkingen... Uw verslaggever begon waar hij gebleven was en speelde vlot remise aan 1 tegen Verhaeren. Tegen Landau speel ik eigenlijk altijd remise volgens mij... Zoals te doen gebruikelijk bereikte wit helemaal niets en al vlot werd afgewikkeld naar een eindspel met zware stukken. Andermaal had YT iets vaags gespeeld wat ik niet kende omdat ik bedacht had dat zwart vast wel wat geplugd had tegen mijn normale systeem en uiteraard kon YT vrijwel geen informatie vinden van de opponent. Bij deze dus: hij speelde de Grunfeld. Besloot dan maar ipv e4 Ld2 te doen een sideline die ik vrijwel nooit gespeeld had.... Mijn Lc4 is waarschijnlijk al niet zo accuraat (Dd2 is beter aldus de database / engine). Ja alles ging eraf en eigenlijk stond eerder zwart een tikje beter inmiddels. Had ik ook nog eens al weer een klein half uur minder op de klok te voorschijn weten te toveren waarop er dan maar remise werd aangeboden. Dat werd gelijk aangenomen.

Zo werd YT al vlot toeschouwer en kon naast al het schaakgeweld ook nog genieten van een (ander) sprookjesboek alsmede een moppenboekje voor scholieren. Hier eentje die ik onthouden heb: De juf vraagt aan de leerlingen noem eens een element! Jantje zegt daarop: bier! 'Maar dat is helemaal geen element' zegt de juf... waarop Jantje antwoord: 'ja maar mijn moeder zegt altijd over mijn vader als ie weer eens bier aan het drinken is dat ie dan zo lekker in z'n element is!'  Ja hoor het waren de nodige dijenkletsers. Lachen konden wij zonder meer ook achter het bord zoals bijvoorbeeld bij de partij van invaller David. Hij mocht met zwart tegen Koen Dhuyvetter en stond binnen no time heel goed. Er werd zelfs een pion gewonnen en de witte koning op d1 stond er krom bij. De paarden van wit probeerden wanhopig goede velden te vinden maar die waren er niet... Zwart viel binnen over de c-lijn en het ene zwarte paard en de loper waren dan wel weer dodelijk. Volgens mij kon David de partij zelfs beeindigen met Pf1# tegen de koning op d2. Dat zie je ook niet elke dag...

Wat we ook niet elke dag zien is de gatenkaas die Erwin op het bord wist te toveren in zijn partij tegen Tom Liessens, een nieuwe speler bij Landau. Ik had hem wel eens gezien bij de KGS maar kende hem verder ook niet echt... Erwin 'vergat' in deze partij te rokeren en kreeg een draak van een stelling met zijn koning in het centrum. Zwart had verder ook nog zijn torens op h8 en g8 geposteerd om de pionnen te dekken. Eventjes dacht YT nog dat zwart er mee weg kwam maar de Belg was tijdig met een kwaliteitsoffer op g6 gevolg door het sterke e5. Ja die koning op e7 was er nog.... Een kansloze nul voor Erwin al met al.

Deze resultaten waren wel ingecalculeerd en eigenlijk hing de match lang rond de 4-4. Jari had een goede stelling en ook Louis was goed komen te staan. Daar stond tegenover dat Sven het heel zwaar had en ook Hans en Rinus aan het knoeien waren geslagen... Alles viel echter goed. Zo kwam Sven weg met remise tegen Peter Kalisvaart. Bij Sven ging het volledig mis in een Trompovsky. Sven had ergens iets overzien / dacht dat ie nog ergens een pion had die hij niet had en zo stond hij totaal verloren op de koningsvleugel. In de analyse vonden we al snel een win voor wit maar dat overzag Peter gelukkig ook. Desondanks bleef de stelling overweldigend voor wit met een prachtige h-lijn en even later ook nog een vrijpion op e5. Sven kwam nog wel aardig terug in de partij en bleef in ieder geval goed verdedigen. De dames gingen eraf en wit offerde zijn paard voor een armada aan pionnen. Misschien kon zwart wel slaan maar Sven durfde het niet aan en maakte er in plaats daarvan een eindspel van met TPp v TT. Nog altijd goede winstkansen voor de torenpartij maar Sven verdedigde stug en wist af te wikkelen naar P3 v T1 op dezelfde vleugel: remise. Een meevaller.

Bij Rinus liep het ook al goed af. Tegen Vincent was dat ook nog niet zo duidelijk. Na de opening stond Rinus overweldigend maar hij ging vervolgens tactische verwikkelingen aan die helemaal niet goed uitpakten. Uit wanhoop ging hij voor een slecht eindspel. Wonder boven wonder bleef de witspeler overeind en wist af te wikkelen naar LP3 v LP4 op dezelfde vleugel met ongelijke lopers. Daar kon de zwartspeler dan niets meer van maken natuurlijk. Rinus merkte nog op dat hij het helemaal niet fijn vind om weer goed te staan nadat hij eerder verloren heeft gestaan. Iets wat uw verslaggever WEL een fijn gevoel vind doorgaans. Rinus zat dan toch vooral te peinzen hoe hij nou zo slecht heeft kunnen staan eerder blijkbaar. Maar dat ter zijde. Rinus hield na een goede opening en een slecht middenspel in ieder geval nog gemakkelijk het halfje in het eindspel.

Louis had ons ondertussen al lang weer op voorsprong gezet en dus zag het er nu toch wel heel goed uit. Tegen Versporten was er een beetje een gesloten Siciliaan manoeuvreer stelling / structure op het bord gekomen. Louis had met zwart lang gerokeerd en dat zag er verrassend goed uit. Ergens wist Wim de stelling dicht te gooien en toen leek met me wel weer te gaan voor wit. Lastige stelling voor beiden. Wim / wit was bezig op de koningsvleugel. Hij overzag echter volledig Lxc4! van Louis... Ja die kon hij wel slaan met dxc4 maar dan won d3 vork een stuk terug en ging de stelling open en zouden de stukken van zwart tot leven komen. Dat gebeurde even later dan ook en ondanks verwoede pogingen van wit vielen de zwarte stukken binnen en kon Louis de winst binnen halen. Zo kwamen we dus weer op voorsprong.

Met Jari en Hans nog bezig leek de winst nu wel in de maak. Hans had tegen Ivo Lagendijk heel slecht gestaan maar het ergste was achter de rug... Evenals Louis ging Hans op een onverwacht moment voor een lange rokade maar bij hem zag het er toch net wat minder uit... In een Hollands achtige partij met wit kwam de witte koning op a2 uit... Ja dat zie je ook niet vaak. Zwart ging in het centrum aan de slag en Hans was besluiteloos op de koningsvleugel met onder meer h4 Th2 Th3 Tg3 Th3... En dat leidde tot niets. Ivo won dan uiteindelijk ook de pion op d5 maar in tijdnood ruilde hij zomaar de lopers terwijl zijn loper gewoon veel beter was. Het resterende toreneindspel met minuspion voor Hans bood kansen... Op zelfs nog meer dan een 1/2, Hans kreeg zijn koning en toren actief en had vrijpionnen op c en e. Ivo had er ook twee.... Die stonden allebei op de a-lijn echter. Tja... Hans zijn toren kwam tussen de kabouters en nam de achterste mee en hield de voorste op a2 in check. Daarop kreeg Hans zijn pion naar c7 maar na Kb8 volgt dan natuurlijk Tb2+ Ka8 Tc2 Kb8 Tb2+ etc en remise dus. Genoeg voor deze match en we klagen niet na hoe slecht Hans had gestaan...

Tot slot, zoals zo vaak, Jari. De wiskunde student kreeg in de opening zomaar een pion cadeau van Nick Dubbeldam. Die vergat even c3xd2+ te doen in een bekende variant en speelde zomaar Lxe7? Na dxc3 had Jari een dubbelpion meer... Niet het type pion waardoor het gelijk uit is maar het is wel lekker spelen Zoals ook wel vaker gebruikte Jari veel tijd. Inmiddels zat men in een P v L eindspel met 7 v 6 waarbij wit dus de dubbele c-pion extra had. Mijn idee: doe niets commitals en shuffle gewoon door tot zet 40. Dat was Jari ook van plan maar plots had hij nog maar 3 seconden. In paniek deed hij h4?! waardoor de koningsvleugel dicht was. De remise was al geteld maar, terwijl anderen het gekkenhuis van Sven aan het analyseren waren, kwam Jari er toch nog door. Blijkbaar was de winst om het paard op d3 te zetten. Dat zette druk op pion c5. De koning liep binnen op de koningsvleugel en ergens stond zwart dan toch op het verkeerde been en kon Jari g6 aanvallen. Plots was er een doorbraak en wederzijdse vrijpionnen in een pionneneindspel. 'hij gaat misschien nog wel verliezen' aldus Rinus. U snapt... DAT kon YT niet geloven. Rinus die de boel een beetje spannend probeert te maken. De spanning was van korte duur... Een blik van enkele seconden op het bord was genoeg om vast te stellen wat Jari vast ook al gezien had: hij was eerst / bij wederzijdse promotie kon wit gelijk winnen. Toch netjes om de partij binnen te halen en je weet nooit of dat extra halfje nog van belang gaat zijn..... in de degradatiestrijd!

Voorlopig staan wet met 2MP 5BP gedeeld 4e en dus nog boven de streep! De volgende match is tegen HWP Sas van Gent 2. Nooit makkelijk natuurlijk... Oh ja om af te sluiten nog zo een KNSBtje: HWP 2 en 3 zitten doodleuk bij elkaar in de klasse. Bizar natuurlijk. Niet nader te noemen mensen vroegen zich al af waarom we nog contributie aan de KNSB betalen!? Men speelt in de laatste ronde tegen elkaar maar heeft als het goed is al 'vooruit gespeeld'. is er TOCH sprake van voorkennis echter en zoiets zou mijns inziens nooit mogelijk moeten zijn ALS er alternatieven (andere klassen zijn). Wij vonden overigens op de terugweg de alternatieve (= reguliere) route want de weg was weer vrij. Hebben we dat ook weer overleefd!