Goes beeindigt dit jaar toch nog met een prijs. De ZSB-beker werd gewonnen door Denk en Zet te 'verslaan' met 2-2 en 2-2 met snelschaken!

Heel soepel ging het al met al niet... Rinus had zijn dag niet en ging ten onder tegen Joost van Eenennaam. Hij had toch zijn standaard set-up maar ergens is het blijkbaar mis gegaan...

De stelling van Louis tegen Rick van de Breevaart zag er ook niet al te overtuigend uit mijns inziens maar dat werd nog wel remise.

Naast mij snoerde Sven Dig de Graaf in en na een lange manoeuvreerpartij kwam hij binnen over de b-lijn met zijn torens wat genoeg was voor de winst.

Uw verslaggever had het lastig tegen Rick van der Pluijm. YT besloot eens een zijvariant van de Taimanov op het bord te brengen die ik ooit eens een jaar of 5-7 geleden wel eens gespeeld had... Dat kent ie vast niet was de gedachte. Tja wit bleef door blitzen terwijl zwart moest denken... 'Movsesian heeft dit veel gespeeld met zwart' wist ik nog... Dat de engine wit veelal bijna +1 geeft in veel varianten wist ik niet meer... Enfin zwart wist toch alle correcte zetten te vinden en zo onder meer Jakovenko en Zaragatski te volgen... Toen wit besloot de dames te ruilen was de druk er wel af... Langzaam maar zeker kwam zwart beter te staan en YT begon er vertrouwen in te krijgen... In de tijdnood wist wit toch een aardige tactische stelling op het bord te toveren... Had gedwongen een eindspel PL4 v LL3 moeten zijn (remise dus) maar aan het einde van de lange variant ging zwart voor Kf7? ipv het tegennatuurlijke Kf6 wat het paard van e6 had doen ontsnappen naar d8... Maar ja na Kf6? was er Lf2! valt Lh4 aan en na Lxf2 was er dan Pd8+ en pakt de loper op b7 zodat wit een stuk tegen 2 pionnen voor blijft... Na Kf7 was de partij geeindigd met 'eeuwig schaak' op dat paard aldus Stockfish... Stom dat zwart Kf6 niet eens overwoog! Had Lf2 wel gezien en bood dus maar remise aan... Gelukkig zag Rick het tactiekje Lf2 niet en ging dus voor dat PL4 v LL3 eindspel. Dat was de hele tijd 0.0 aldus de engine al was het wel wit die nog mocht hopen natuurlijk...

Snelschaken dus! Klaarblijkelijk stonden we al binnen no-time binnen 2-0 achter. Rinus had zijn dag niet en Sven besloot eens wat anders te doen en liep zo Dig zijn favoriete opening binnen... Tja. Uw verslaggever deed het in het snelschaken een stuk beter. Na een voorbereidende fase kwam e4-e5 er door heen. Wit moest nog wel op de koning letten maar dat ging goed en uiteindelijk besliste een prachtpaard op d6 en een pion van wit die naar g7 kon door roetsjen. En dan was het aan Louis om de beker binnen te brengen. Naar verluid had hij knal / totaal verloren gestaan maar toen YT kwam kijken was er een gewonnen D v TT eindspel met vrijpion voor Louis over.

Een hele moeizame 'overwinning' maar goed de beker ging toch naar Goes! (de reguliere partij van Rinus op 3 wordt weggeschrapt in dit scenario) Zo halen we toch nog een prijs dit jaar!