Al een paar keer dit seizoen heeft Goes met de nodige mazzel gewonnen en het duel tegen de Baronie uit Breda gespeeld op de 1e april bleek alles behalve een uitzondering. Degenen die de stellingen zagen met nog 4 resterende borden (ik dus) voorspelden al een zege voor de bezoekers maar nee. Geen 1 april grap Goes won andermaal ondanks die benarde situatie. Die benarde situatie was er veel meer voor de tegenstander want zij stonden onderaan. De teams 4 t/m 10 staan op een kluitje en er gaan 2 misschien 3 uit dus die matchpunten konden ze daar eigenlijk veel meer gebruiken dan wij... Maar ja je moet het wel afmaken. Voor deze gelegenheid in Goes was JoeyB verhinderd en zagen we Jefta terug op het 8ste bord:

Rating
 
Rating
  Grochal, J. (Joey) 2255   Ooms, C. (Kees) 1783 1 - 0
  Stange, S. (Sven) 2133   Slagboom, A.J. (Arno) 1799 1 - 0
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1960   Jong de, F. (Frank) 1868 ½ - ½
  Groen, J. (Jari) 1940   Linden van der, W. (Willem) 1937 ½ - ½
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1894   Dijksman, S. (Sebastiaan) 1954 0 - 1
  Welten, J.S.P. (Hans) 1810   Berkel van, R.J.C.M. (Rob) 1970 ½ - ½
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1841   Oomen, A.M.J.G.M. (Rens) 2035 0 - 1
  Steijn van, J.B.L. (Jefta) 1590   Hemmers, C.A.M. (Carlos) 1869 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1928   Gemiddelde Rating: 1902 4½-3½

Deze wedstrijd begon eigenlijk zoals een aantal andere matchen dit seizoen: met heel snelle overwinningen aan de hoogste borden voor Goes. Uw verslaggever was weer eens als eerste klaar. Tegenstander Kees Ooms deed een paar onhandige zetten in de opening. YT had weer eens zin in Dame-Indisch en kreeg vlot een droomstelling met alle zwarte stukken op ideale velden en een veel betere structuur. de f-pion werd naar voren gegooid en het duurde niet lang voordat de witte stelling in elkaar stortte en zwart de knock-out kon geven. Een snelle voorsprong.

Toen YT klaar was met de analyse zag hij (van boven) de koning van Sven ook al in het midden van het bord staan en hij kon Sven nog net zien vertrekken. Sven speelde ook een uitstekende partij tegen Arno Slagboom. Een Wolga waarin Sven totale controle had en na een tijdje zelfs een irritant paard op b6 wist te zetten. De zwarte stelling leek daarop rijp voor sloop en dat bleek dus ook want het duurde niet al te lang meer voordat Sven zijn punt binnen had.

Teamcaptain Hans was eigenlijk net voor YT als allereerste al klaar met een halfje. Nadat hij zichzelf een aantal keer zwart had gegeven speelde hij met wit nu een solide partij tegen van Berkel. Een beetje een rare variant tegen de Cambridge Springs met een wit c5 maar het pakte niet slecht uit. Uiteindelijk ging het centrum open en gingen er de nodige stukken af met remise tot gevolg.

Ook de partij van Louis eindigde in remise. Witspeler de Jong had een klein plusje met een betere pionnenstructuur. Louis had een isolani op d5 en kon eigenlijk nooit echt rekenen op een voordeeltje of een winstkans. Derhalve werd een remiseaanbod van de opponent dan ook aangenomen.

Daarop stond het dus 3-1. En toen concludeerde YT dus dat we simpelweg gingen verliezen met 3,5-4,5. De partijen van Erwin, Rinus, Jari werden gewaardeerd op een 0. Jefta op een 0,5. Gelukkig voor ons pakte het allemaal wat beter uit. Alleen niet bij Rinus. Die leek mij toch alleraardigste compensatie te hebben voor een pion met mooie spel op de witte velden in het witte kamp. Ergens viel dat toch tegen echter mede doordat wit een tempo kon winnen door de Toren op f8 aan te vallen. Geen idee of dat ook gemist was door de zwartspeler. Rinus moest in principe een eindspel met pion minder gaan verdedigen maar maakte met een tactische miskleun die simpel een stuk kostte onmiddellijk een einde aan de partij. 3-2.

Bij Erwin was het ook geen pretje tegen de sterkste tegenstander van de Baronie. Wellicht was Erwin geinspireerd door de speellocatie (een basisschool zoals ze in Sliedrecht wel weten) want hij wist met zwart een legendarische blokkendoos op te bouwen met stukken op b8 c8 d8 e8 c7 d7 en e7. Aesthetisch gezien had Erwin natuurlijk Kg8-f8 moeten spelen maar dat deed hij toch maar niet... Het was een waar mirakel geweest als Erwin hier nog iets uit had gehaald maar de ervaren tegenstander Oomen liet zich niet van de wijs brengen. Hij opende de koningsvleugel en won daarmee ook een kwaliteit. Een tijdje later was het ook helemaal gedaan met Erwin toen een nieuwe lading stukken binnen viel op de koningsvleugel. 3-3.

Onze 2 jeugdspelers nog bezig. 1 met een kansrijk toreneindspel en 1 met een dramatisch toreneindspel. Jefta was degene met het kansrijke eindspel. Hij zette de hele partij druk op zijn hoger gerate tegenstander Hemmers. Er werd een pion geofferd (of nou ja weggegeven) maar daarvoor kreeg wit geweldig spel tegen de lang gerokeerde zwarte koning. Wit ging op het moment supreme wel voor de verkeerde variant. Hierdoor kon zwart dat toreneindspel bereiken. In plaats daarvan had wit de dames op het bord kunnen houden met een voortdurende aanval tegen de zwarte koning angstig op a8 schuilend. Nu kwam er een toreneindspel op het bord dat nog steeds prettig was. In tijdnood had Carlos met Txh3+! gedwongen kunnen afwikkelen naar een pionneneindspel wat remise was. In plaats daarvan speelde hij Tb3 b4 aanvallend. Nu kon Jefta hxg4 spelen en bleek die g-pion veel te sterk doordat de zwarte koning nog steeds op a8 stond. In het vervolg voerde de jeugdspeler het eindspel feilloos naar winst. Een mooi resultaat! 

Dan dus nog Jari. Bij hem ging het volledig mis tegen van der Linden. In een scherpe Draak zagen we een thematisch kwaliteitsoffer van zwart met een interessant dameloos eindspel tot gevolg. Jari was wel bekend met dit soort draakeindspelen zei hij maar aangezien hij geen gare dubbelpion op c2-c3 had dacht hij dat deze wel ok was... YT moest terugdenken aan een smadelijke nederlaag tegen Hekhuis op het PKS 2008 (?) in een dergelijk eindspel... Het leek ook zo een les te gaan worden want zwart kreeg 2 pionnen voor de kwaliteit en een vrije g-pion... Jari zag niet veel beters dan de kwaliteit teruggeven voor pion g2 en dan een toreneindspel met 2 tegen 4 (!!) pionnen gaan spelen a en c vs ab en de... Tja volkomen hopeloos natuurlijk. Maar goed Jari zwoegde stug door... De zwartspeler voelde duidelijk de druk: zijn team stond onderaan en had echt een matchpunt (of 2 mogelijk nog op dat moment) nodig. Hij speelde al het onhandige e3? Zwart  kon simpel die pion ophalen maar met Th4 gevolgd door Th2+ kwam de winst toch simpel binnen... Dat dachten wij toen wij naar boven gingen om het eindspel van Jefta te analyseren... Een elemental win. Zwart zag het allemaal niet en besloot dan maar wat pionnen te ruilen. Zo hield hij alleen pion a3 over en ja dat is een nog meer elemental draw natuurlijk... Zwart bleef het 'proberen' maar Jari had zelfs tijd om peuterboekjes als 'ga je mee naar de weecee' te lezen en heen en weer te lopen terwijl zwart zat te bedenken hoe dit theoretische eindspel alsnog te winnen. Ja dat lukte vanzelfsprekend natuurlijk niet en zo kwamen we 'met de schrik vrij'

Helaas voor de tegenstander gooiden ze dus hun eigen glazen in de strijd tegen degradatie in. Voor ons was deze zege slechts voor de statistiek. De teamleider van de opponent had in ieder geval nog goed nieuws voor zijn medespelers... Er degraderen slechts 4 slechtste nummers 8 en dus kan met een zege op 6mp komen en daar normaliter niet bij zitten. Men zou natuurlijk ook nog 9e kunnen zijn met 6MP onder meer wanneer wij in de slotronde zoals gewoonlijk van Landau verliezen. Zijn staan immers op die 8e plaats met slechts 5MP. Dat wordt nog heel spannend daar onderin!