Goes heeft volkomen kansloos verloren in en tegen Dordrecht. Van een afslachting mag met 6-2 net niet gesproken worden maar als je na afloop kunt concluderen dat het met 6-2 'nog meeviel' ja dan weet je dat het een kansloze middag is geweest. De vooruitzichten waren ook al niet al te best... Sven en JoeyB waren voor de verandering weer eens niet present. En dan is het lastig om uberhaubt aan 8 spelers te komen zo blijkt andermaal voor teamleider Hans. We hebben op papier net wel / niet genoeg voor een tweede team op zich maar ja... Al die mensen die in theorie in Goes 2 zouden kunnen acteren en DUS een zaterdag gereserveerd zouden hebben voor schaken die hebben nu allemaal wat anders te doen... Vooral werken (onder de jongeren) en volleybal (jawel) blijken populair. Zo mocht Good Old Jo Tholenaar zich andermaal op maken voor een potje in de 3e klasse KNSB. Die man zet zo records almaar scherper! Voor Tygo werd het de eerste partij op zaterdag. Grofweg de 10e en 8e invaller zo zou YT inschatten maar he. We waren er met 8 man. Dat het heel moeilijk ging worden was wel duidelijk want de opponent is op papier eigenlijk een tweede klasse team maar speelt nu dus in de derde klasse... Waren zij ook nog eens compleet! In een druilerig Dordrecht konden we er zo rond 13 uur aan beginnen. Een leuke, goede speelzaal al waren de hekken rond het gebouw toch wat randstedelijk, die deden wat afbreuk aan het gebouw. Zoals gezegd hebben we nooit kans gehad:

 
Rating
 
Rating
  Schouten, F. (Freek) 2099   Groen, J. (Jari) 1882 ½ - ½
  Keeken van, R. (Roland) 2035   Grochal, J. (Joey) 2223 0 - 1
  Timmermans, M.A. (Mark) 2409   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1889 1 - 0
  Sitton, B. (Ben) 1826   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 2010 ½ - ½
  Wilde de, R. (Rik) 2212   Welten, J.S.P. (Hans) 1764 1 - 0
  Hennekes, J. (Jacques) 2024   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1800 1 - 0
  Boer den, L. (Lennard) 2164   Timmerman, T. (Tygo) 1393 1 - 0
  Pluymert, M.M. (Marcel) 1846   Tholenaar, J. (Jo) 1531 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 2077   Gemiddelde Rating: 1812 6-2

De eerste partij die klaar was was die van invaller Jo. Tegen Pluymert kwam hij er niet aan te pas. Weliswaar kon Jo een stelling met LP v T bereiken maar die stukken konden alleen niets... De loper op f8 en het paard op b8 stonden er wat droef bij. Jo had wellicht op het witte Te8 nog Td8 kunnen proberen om op Txd8 Pxd8 Te8 Pe6 te kunnen spelen. Ook dat leek me heel erg slecht. De veteraan deed echter Kh7 en was na Te8 gewoon 1 van z'n lichte stukken kwijt...

Rinus had een tegenstander van een heel ander kaliber dan de week tevoren in de Interclubs. Daar won hij in 12 zetten van een 1096... Nu mocht hij met wit tegen IM Mark Timmermans. Zoals je dat verwacht verkreeg de opponent makkelijk gelijkspel en kwam stukje bij beetje beter en beter te staan. Met een petit combinaison kwam de zwartspeler 2 gezonden pionnen voor en dat geloofde Rinus dan ook wel weer. 2-0.

Uw verslaggever deed wat terug door van Keeken te kloppen. YT ging voor de '1.40' op de klok maar mijn tegenstander week op zet 20 af van de bekende theorie waardoor de klok op 1.37 bleef steken. De opponent moest diep in het geheugen graven maar wist wel alle goede zetten te vinden. Het gespeelde nieuwtje 20. Tg1 (ook daadwerkelijk volgens mijn mega database) bleek alleszins speelbaar en leidde tot een stelling die volgens de engine in balans is. Tja zo eindigen al die lange theoretische varianten natuurlijk. Wit moest wel heel veel tijd investeren en kwam zo dan ook bijna een uur achter op de klok meen ik. Het TP TP eindspel met 6 pionnen elk zou remise moeten zijn maar mede door de tijd beging wit toch wat onnauwkeurigheden. Dat bleek genoeg voor YT die de koning naar voren wist te lokken onder meer met het fraaie h6! Wit dacht op e5 een veilige haven te vinden voor zijn koning maar had mijn stille zet Ke7 gemist en plots was het ondekbaar mat met T P p en K... Het zou niet geheel verrassend de enige volle score van de dag voor Goes worden. Vraag was of het 7-1 ging worden of niet nu...

Erwin haalde in ieder geval een 0 binnen om bij te dragen aan dat resultaat. Het leek mij toch wel te gaan in een Franse partij waarin Erwin de f7/f6/e6 constructie kreeg. Hij bleek echter niet te spreken over zijn koningsveiligheid op de weg terug en dat bleek dus ook in deze partij. 

Hans deed het op zich beter tegen Rik de Wilde. Er kwam een hele ingewikkelde stelling op het bord en in de analyse concludeerden we dat als Hans 'simpel' 0-0 had gedaan dat de zwarte stelling heel lastig te spelen was geweest. Hans ging in plaats daarvan voor Dxd4 Pxd4 0-0-0 maar nu kon het zwarte paard naar f5 verkassen en daar hield het de stelling heel aardig bij elkaar. Met ook andermeer Mark kwamen er een hele boel wilde varianten op het bord met wisselend voordeel. Hans deed het helaas toch minder en kwam uit in een TTL TTL eindspel met ongelijke lopers en minuspion. Zonder goede reden gaf Hans zomaar een tweede pion cadeau en zwart kreeg een vrije h-pion daardoor. Dat was wat teveel van het goede...

Jari deed het, na het net niet winnen van zijn tienkamp bij Tata, ook tegen de veel hoger gerate Schouten verre van onaardig. In Jari zijn systeempje tegen de Grunfeld had hij constant een fijn plusje zo oogde het. Probleem was wel, en dat vond Jari ook, hoe zijn stelling te verbeteren... Dat lukte dan ook niet. Sterker nog hij kwam terecht in een TT TT eindspel met minuspion. Omdat Jari het handig speelde was dat geen enkel probleem en kwam het halve punt zonder veel verdere problemen in ieder geval wel binnen.

En dan Louis. Die had een legendarisch slechte stelling tegen Ben Sitton. Ook hier een TTL TTL stelling. Er stond echter een hele lange phalanx op het bord h2-e5 en h3-d7. Wit had zijn toren op d6 staan en hield ook pion b7 in bedwang... De loper op c8 kon zo niet bijster veel en Louis die kon eigenlijk alleen iets van Ke8-f7 heen en weer... Als ik nu Ben Sitton was geweest i would sit on the white position maar dat ben ik niet. De woordgrap haalt het helaas niet bij Yu Hu maar ik moest hem even maken... Enfin... De opponent kon gewoon in alle rust zijn a en b pion naar voren gooien en op het juiste moment simpel winnend binnen dringen... In plaats daarvan bood hij remise aan... Louis nam het aan haha.

Tot slot debutant Tygo. Die was dus het langste bezig. Hij had geen flauw idee van het niveau van zijn tegenstander en dat is misschien dan ook wel goed... Ondanks het verschil van zo een 750 punten duurde de partij dus gewoon het langst. Tygo speelde de Franse ruilvariant. Niet het meest ambitieus maar ok. Na een paar kleine onnauwkeurigheden kwam zwart licht in het voordeel. Tygo bleef met een kreupele zwartveldige loper te zitten en kreeg een dubbelpion. Langzaam maar zeker werd hij uitgegrind. Hij ging nog voor dameruil op g4 maar dat leverde hem wel een triplepion op de g-lijn op. Ergens gingen er een paar pionnen af en liep een zwarte pion door. Dat kostte de witspeler ook nog een paard. Met een paard en een paar pionnen achter vond Tygo het wel mooi geweest. Zoals ChatGPT dat zou zeggen... De Goese spelers hebben weliswaar verloren maar ze vochten als leeuwen en de volgende keer zou het resultaat vast anders zijn. Of meer van die onzin...

6-2. Kille harde logische cijfers. Ingecalculeerd. Om het degradatiespook nog even van werk af te houden dient er gewonnen te worden van de Pion de volgende ronde.