Verslag: Hans Welten

Op vrijdag 19 januari werd de op verzoek van Terneuzen uitgestelde wedstrijd van voor Kerstmis gespeeld. Goes B, Souburg B en Terneuzen A vechten tegen het degradatiespook. In de derde ronde speelde Terneuzen A gelijk tegen Souburg B. Wij stonden nog puntloos onderaan. Een degradatiekraker dus. Goes B speelde in de basisopstelling. Terneuzen A had twee invallers nodig. Kees Freeke en Peter de Putter vielen in voor Jaap Dekker en Eric Roose.

De uitslagen:

Goes B Rating Terneuzen A Rating Ronde 4

Hans Welten 1754 Sven de Putter 1691 1 - 0

Niels de Feijter 1739 Kees Freeke 1632 1 - 0

David de Feijter 1720 Peter de Putter 1691 1 - 0

Jefta van Steijn 1618 Willem Frouws 1479 1 - 0

Gemiddelde rating: 1708 Gemiddelde rating: 1623 4 - 0

David speelde vol op de aanval. Op een gegeven moment dacht hij “als je die zet speelt dan win ik”. En Peter speelde die zet. En David won. De partij duurde slechts 18 zetten. De computer vond nog een manier om te verdedigen tegen Davids aanval, waarbij wit zelfs +2.5 stond. In de praktijk werd deze verdediging niet gevonden. 

Jefta kreeg een Pirc te bespelen. Hij verloor al snel in de opening een pion. Veel later won hij die terug. Belangrijker was dat uiteindelijk de dame van Willem midden op het bord, op veld e4, werd ingesloten. Na f2-f3 kon Willem zijn dame op geen enkel veld in veiligheid brengen en won Jefta zijn partij.

Niels deed zijn best om de verdediging van Kees te kraken. De partij bleef lang in evenwicht totdat Niels sterke centrumpionnen kreeg. Eentje wist Kees onschadelijk te maken. De andere bezorgde Niels de winst. Bij correct spel had de uitspeler de pion nog kunnen stoppen met remise tot gevolg, maar in de partij liep het anders. 

 

Hans kwam al snel in de opening een pion achter, maar kreeg er actiever spel voor terug. Een pion werd teruggewonnen. Sven wandelde met zijn koning van de koningsvleugel naar de veiliger geachte damevleugel. Daar verloor hij nog een pion. Ik had al veel tijd gespendeerd, ging voor dameruil en miste stukwinst via een schijnkwaliteitsoffer. Ik had direct na de partij al het gevoel dat ik het eindspel niet vlekkeloos speelde en Stockfish bevestigde dat. In een toreneindspel met een pion meer werd de betere stelling een gelijke en daarna een verloren stelling. Sven had nog veel tijd, maar speelde ook vlug en miste de beslissende zetten. Hierdoor won ik het eindspel alsnog.

Een ruime, geflatteerde, maar wel terechte overwinning. Na Souburg A zijn we het tweede team dat dit seizoen met de maximale score wonnen. In de volgende ronde gaan we naar Souburg B voor de volgende degradatiekraker.