Het jaarlijkse Oliebollentoernooi is weer gespeeld in Souburg. Zoals elk jaar met veel oliebollen, muziek en (half) dronken Souburgers. Van de keer een wat minder (groot) veld dan vorig jaar. Slechts 37 deelnemers. Een dieptepunt voor het Oliebollentoernooi denk ik... Elk ander toernooi in Zeeland behalve het HZ zou er maar wat blij mee zijn. Voor Goes zagen we veel van de vaste klanten alsmede de nieuwe Oliebollers Renzo en Dennis.

Uw verslaggever heeft dit toernooi nog maar 1 keertje gewonnen (naast talloze podiumplaatsen) en dat bleef zowaar nog zo ook... Een combinatie van hoog aantal deelnemers, laag aantal rondes en doorgaans een aardige bezetting. Zodoende mag je simpelweg geen fouten maken... YT kwam dit keer een heel eind en was eigenlijk in alles de logische, verdiende winnaar en duidelijk sterkste speler deze editie maar zoals inmiddels bijna traditie dit toernooi werd de laatste ronde weer eens verloren. Dat is mij al zo vaak overkomen... Zelfs de editie die ik won werd de laatste ronde verloren maar toen had de schrijver dezes al 6 punten verzameld... Ditmaal was het 5,5 uit 6... Uw verslaggever begon met een duidelijke overwinning tegen Vincent (die ook weer meereed). In de tweede ronde was daar het duel der Joey's. Joey B dacht alles onder controle te hebben met zijn Kh3 want nu was Df2+ immers niet meer beschikbaar met loperwinst. Hij was vergeten dat De3 ook bestond met een vork op de lopers van f3 en c3... In de derde ronde speelde Roel Schroevers het bijna op dezelfde manier als Vincent. Hij deed het verderop wel wat beter maar mijn toren kwam buurten op de 7e rij en de opponent overzag ook hier simpel een stukwinst... 

In de vierde ronde mocht YT (vanwege de extreem lage KNSB-rating slechts als 3e geplaatst, op FIDE-rating was YT gewoon ruimschoots 2e geplaatst maar dat terzijde) dan naar beneden en dat is toch weer een ander sfeertje. Jos was de tegenstander op bord 2 en hier ging het eigenlijk wel goed met zwart in de opening. Een witte loper raakte verzeilt op a4 en zwart kon de koningsstelling van wit opblazen. Dat werd echter niet gedaan want was niet zo duidelijk. Door manoeuvreren leverde weinig op, sterker nog wit kwam steeds beter in de partij. Wel  hield zwart constant een fijn voordeel op de klok. Dit gecombineerd met een verzwakte onderste rij stelde zwart in staat een ver opgerukte b-pion te creeeren. Met weinig tijd op de klok zag uw verslaggever de winst niet en dus werd de oud-Goesenaar simpelweg door de vlag gejaagd. Een consequentie van het spelen zonder increment op dit gezelligheidstoernooi... Vorig jaar overkwam YT het nog tegen GM Vrolijk... Enfin met dank aan de klok toch een redelijk overtuigende overwinning en zo bleef YT op 100% samen met de andere oud-Goesenaar Klepke. Logischerwijs was dit dan ook het duel in ronde 5 en omdat we nummers 1 en 3 waren kreeg uw verslaggever de tweede zwart op rij. Met zwart stelde YT zich redelijk solide op en de partij bleef dan ook lang in balans. Tegen het eindspel echter kreeg uw verslaggever toch het betere van het spel met een in ieder geval optisch overwicht. Ricardo kon zich redden door een kwaliteit te geven en die vervolgens gelijk weer terug te winnen met een paardvork. Het toreneindspel leek kansrijk voor zwart maar of het te winnen was? Grote kans dat Stockfish gewoon 0.00 geeft... Er staat een foto op de site van Souburg dus wie het in wil voeren... Go for it. In de partij bleek die 0.00 ook wel want Ricardo bleef overeind en toen er enkel nog kale koningen op het bord stonden was het remise.

Alles was nu klaar voor een 6.5/7 tie aan kop maar zo ver kwam het niet... Ricardo bleef in de 6e ronde namelijk op remise steken tegen de andere Joey! JoeyG kon zo dus aan kop komen door Rene Tiggelman te vloeren. Dat was stiekem al weer een poosje geleden... Nu ging het met wit heel overtuigend in een zijvariant van het damegambiet. Wit ging snel voor h4-h5 en beide koningen rokeerden niet maar kwamen uit op f2 en f8. Na het nodige gemanoeuvreer kwam wit toch steeds duidelijker in het voordeel. Rene liet ergens toe dat ik zijn koningsstelling kon verbrijzelen waardoor hij een dubbele f-pion kreeg. Bovendien kon wit ook met de dame ergens pion a5 meesnaaien en de controle houden. De zwartspeler vocht nog aardig in een TP TP eindspel maar het was toch allemaal te weinig. Zo kwam uw verslaggever alleen aan kop. In de slotronde werd dus de traditionele nederlaag geleden... Het zat bepaald niet mee met de indeling met een zwartduel tegen Jeroen Hekhuis die na 3 ronden nog gewoon op 50% stond. Of nou ja... YT had de laatste weet ik niet hoeveel duels allemaal gewonnen juist van deze speler... YT was natuurlijk vergeten dat Jeroen inmiddels de London speelt en had al snel een pion op d5 geposteerd. Een opzet die ik natuurlijk niet speel tegen de London... YT wist het loperpaar te veroveren door met een paard op g3 te slaan. De zwarte loper op d6 ging even later echter ook zomaar van het bord en toen stond zwart gewoon heel erg slecht, immers geen c6-c5 meer en druk op d4. Wit had het typische minoriteitsaanval plan met aanval op c6 terwijl zwart natuurlijk geen f5-f4 kon doen vanwege de dubbelpion op g3... Daarop maar h5-h4 gedaan maar dat is in troebel water vissen. Jeroen bleef bij de les en won gewoon overtuigend ondanks een zwarte vrijpion op h2. De zwarte toren op h5 kon niet mee doen in de verdediging van de koning en zo ging zwart simpelweg mat... Dat of een totaal verloren toreneindspel... Het eerste leek YT kansrijker maar heel veel kans was er niet... Zo werd het dus geen ongedeeld eerste plaats maar een tie met 5 spelers! Jeroen dus ook zowaar na zijn dramatische start en ook Ricardo en Jos kwamen op 5.5 na een remise in de onderlinge partij in ronde 7... Tot slot wist ook Henrik Westerweele op 5.5 te komen, die was met het hele toernooi verder nog niet opgevallen... YT had wel verwacht dat Ricardo meer WP zou hebben na mijn treffens met Vincent en Roel vroeg in het toernooi en dat bleek. Het bleek uiteindelijk slechts om een half WPtje te gaan. Zuur en totaal onnodig dus de eindzege weggegeven. Nu mocht uw verslaggever dus als tweede een grote fles bier kiezen. Het werd Leffe. Volgens mij is ie inmiddels aanbeland bij mijn oom... 

De meeste andere Goesenaren eindigden in het grote peloton op 4.5 uit 7 (er was niemand met 5). JoeyB was duidelijk de beste van dit groepje.... Hij had ook gewoon bij de 5 gedeelde winnaars kunnen / moeten horen maar verloor de laatste ronde van Henrik Westerweele na naar verluid goed gestaan te hebben. Beetje zonde dus... Ondanks dat toch een heel aardig toernooi natuurlijk met de remise tegen Ricardo en de 4 overwinningen. Jammer van die vermaledijde slotronde dus...

Remco, Jari en Louis eindigden allemaal onderin de puntengroep qua WP. Remco zag ik bijvoorbeeld in de tweede ronde in het eindspel uitgetikt worden door jeugdspeler Westveer. Hij kwam nog wel terug tot een goed eindresultaat echter. Van Jari weinig gezien maar hij wist toch te melden dat hij Mark Smits van het bord had gehakt (de nummer 2 geplaatst... hij eindigde op 50%) echter! Louis maakte ook deel uit van de groep met 4,5 uit 7.

Renzo speelde zijn eerste Oliebollentoernooi en eindigde uiteindelijk op 3 uit 7. De uitvluggerfase zonder increment was veelal wel een probleem.

Dennis tot slot was zelfs voor het eerst aanwezig in het knusse klubgebouw en maakte na afloop prompt plannen om ook bij Souburg te gaan spelen, immers men speelt daar op donderdag en Dennis woont in Nieuwdorp precies in het midden natuurlijk. Qua punten kon het natuurlijk beter maar het was wel gezellig. Dennis maakte het JoeyB de eerste ronde behoorlijk lastig. Het verschil op het bord was tegen het einde van de partij amper te bespeuren. Op de klok des te meer. In de categorie God zegene de greep gooide Dennis er met nog een seconde of 30 dan maar een stuk tegen aan maar dat leidde tot niets. Gelukkig werd in de laatste ronde nog wel een partij gewonnen!

Na afloop werd er nog ge1-minuut. Ditmaal zonder enig Goes succes. Zoals te doen gebruikelijk werden YT en Jari andermaal weer gekoppeld. Ditmaal maakte Jari het wel heel bont door meerdere keren het halve bord van tafel te gooien vervolgens doodleuk de klok stil te zetten en alles rustig opnieuw op te gaan zetten... YT had zoiets van 'whatever'. Combineer dat met 2 keer jezelf schaak laten staan (volgens mij is de laatste keer dat mij dat is overkomen zo een beetje een barragepartij tegen Robin Bosters om het Zeeuws Jeugdkampioenschap Snelchaken < ja dat bestond) en ja dan wint Jari nog ook. Het is bij deze 'variant' 1 minuut schaak waarbij je duidelijk ziet hoeveel slechter je ieder jaar wordt... Enfin YT kan zich herinneren ooit nog van Simon Provoost gewonnen te hebben bijvoorbeeld... Jari verloor echter met 5-0 in de halve finale. Mark Smits won vervolgens weer met 7-3 (dezelfde score als tegen YT in de finale vorig jaar) van Simon. Had de speler die met 50% eindigde in het reguliere toernooi dus toch prijs! Al met al dus weer een leuk toernooi!