(Verslag van Dennis)

Afgelopen maandag mochten wij er met Goes C op uit om te gaan spelen tegen De Zwarte Dame A. Met een ijzersterke opstelling van mastodonten en aanstormende talenten trokken wij afzonderlijk naar het dorpshuis in Kruiningen.

Ik vertrok iets na zeven in wat inmiddels al weer het pikkedonker is richting Goes om Tygo op te halen. Ik vond hem (niet geheel toevallig maar volgens afspraak) al zwaaiend op de Beestenmarkt in Goes. Hij droeg geen jas, wat ik dapper vond, want het was maar een frisse en natte bedoeling. Tijdens de rit kreeg ik van alles te horen over zijn aankomende tegenstander die schijnbaar opent met Pc3, en vroeg ik me af of het niet wijs was geweest om mij ook wat voor te bereiden. Na de simpele rit parkeerden wij achter de auto’s van de andere teams die tegelijkertijd met ons arriveerden. In het dorpshuis sloten wij ons aan bij de overige leden van Goes C: Jo Tholenaar en Mark Paul. Met die laatste maakte ik op dat moment ook pas kennis, en dat was kort maar het beviel me prima.

Mijn partij was tegen Rinus den Hollander op bord 3, ik speelde met wit. Ik speelde tegen een Caro-Kann verdediging en besloot door te schuiven. Na Lf5, pf3, h6. Speelde ik loper d3 en werd de boel gelijk afgeruild, terugnemend met de Dame. Hierna speelde mijn tegenstander c5.. een blunder? Ik dacht zelf dat het niet zo best was om dat ik kon vorken na nemen op c5, dus ik pakte de pion. (Stockfish vond het allemaal een stuk minder spannend maar toch). Hierna ontstond een strategisch gevecht om het centrum waar ik me best lekker bij voelde maar uiteindelijk verloor ik de partij in het middenspel, ondanks de eerder behaalde voorsprong. Ik zag een interessante tactiek over het hoofd waar ik een toren kon winnen met mijn dame en daarna een vork zou hebben op dame en koning, eeuwig zonde. Mijn koning stond in het midden en eindspel minder veilig dan die van mijn tegenstander en dat nekte me.

Van Tygo heb ik een hele mooie notatie ontvangen die vanaf zet 22 nergens meer op slaat. Ik weet wel dat zijn tegenstander niet opende met het befaamde Pc3 maar met d4… tot zover de voorbereiding. Maar tot dat moment was het gelijk, en Tygo heeft uiteindelijk ook netjes remise gespeeld. Ik zou alleen niet weten hoe. De andere teamgenoten heb ik na hun partijen niet meer gesproken omdat ik druk aan het analyseren was met mijn tegenstander. De uitslagen zijn mij wel bekend: Jo verliest, Mark remise. En zo verliest Goes C op een treurige regenachtige maandagavond van De Zwarte Dame A.

Op de terugweg heeft Tygo zijn vestje dat hij een aantal weken eerder in Kruiningen had laten liggen op een toernooitje toch nog mee kunnen nemen, dus zo zijn we, naast de gezellige avond natuurlijk, niet helemaal voor niets geweest.