Matchwinner Eliza in eerste ronde bekercompetitie Goes 2

Verslag: Hans Welten

Omdat Niels de jeugd begeleidde naar Axel mocht Eliza op vrijdag 12 januari voor de eerste keer meespelen bij de voormalige meervoudige bekerkampioen (onder de naam Goes 1, maar wel met hetzelfde team). Het zal dit seizoen wel voormalig blijven, omdat nu ook de KNSB-spelers mogen meedoen. We reden onder de welluidende klanken van Roxy Music naar Sas van Gent. Eliza wist niet waar we waren toen we Erwin “in-the-middle-of-Zeeland” oppikten. We speelden tegen HWP 2. Normaal speelt HWP met 1 bekerteam mee, maar dit seizoen met 3 teams. Gelet op de mogelijke KNSB-spelers hadden we geen idee welk team HWP zou opstellen. Het bleek een mix van 3 KNSB-spelers en 1 ZSB-speler.

HWP Sas van Gent 2 1792 - Goes 2 1743 1-3
1 Gert van Rij 1967 - Erwin Kloosterman 1846 0-1
2 Herman van de Wynkele 1935 - Hans Welten 1834 1-0
3 Martin Stam 1681 - David de Feijter 1703 0-1
4 Manuel Colsen 1587 - Eliza de Jong 1589 0-1

Na de openingsperikelen vond ik Erwin minder staan, Hans duidelijk beter, David ietsje beter en Eliza was nog onduidelijk. David verbeterde zijn stelling langzaamaan nog wat. Ik heb er verder niet zo heel veel van gezien, maar hij voerde dit rustig naar winst.

De stelling van Erwin had ik weer eens zwaar onderschat. Ik dacht dat Erwin op de damevleugel zou worden opgerold. Erwin had al een koningsaanval op het oog met materiaalwinst. Gert moest alle zeilen bijzetten om een snel einde te voorkomen. Dat lukte ten koste van nog wat materiaal. Erwin wist dat vakkundig tot een goed einde te brengen. Een mooie overwinning waar Erwin ook wel aan toe was, het gaat dit seizoen nog niet geweldig.

Hans was zeer tevreden over zijn opening. Pionwinst (door een gambiet van Herman) en een betere stelling met ruimtevoordeel. Herman had (nog) geen tegenspel. Het was wachten op de wijze waarop Hans de partij naar winst ging voeren. Maar daar kon iedereen lang op wachten, het juiste idee werd maar niet gevonden en Hans manoeuvreerde zich suf. Tot hij op het lumineuze idee kwam om het dan maar niet op de damevleugel, maar op de koningsvleugel te proberen. Hierdoor kreeg Herman plotseling tegenspel en dreigde hij pionwinst door een dubbele aanval op een randpion en een vergiftigde centrumpion. Hans pareerde dat met een horror-zet … die de vergiftigde pion dekte. Herman’s stukken kwamen binnen over de koningsvleugel en Hans kon het allemaal nog net redden totdat hij een kamikaze-zet uitvoerde waarna Herman het zonder problemen uitmaakte.

Bij Eliza was ondertussen ook nog het een en ander gepasseerd wat ik allemaal niet meegemaakt heb. Ik geloof dat Manuel nog ergens een kans heeft gemist. Maar overall had Eliza het betere spel en bracht ze de terechte winst voor haarzelf en het team binnen.

Tot mijn afgrijzen vond Eliza Roxy Music niet mooi. Vanwege haar debuut in mijn auto en het binnenhalen van de matchwinst mocht ze de muziek kiezen. Maar, niets was goed genoeg. Geen Eric Clapton, JJ Cale, Dire Straits of The Beatles. Zelfs geen Johnny Cash, ja Joey die ligt nog steeds in de auto. Toen Sadé in beeld kwam, maakte Erwin een einde aan de discussie door aan te geven dat hij die heel graag wilde horen. Eindelijk konden we vertrekken. Op de terugweg ging de discussie verder. Wat de jonge dame dan wel mooi vond. Hard rock uit 2005. Nog steeds is mij niet duidelijk waar dat 2005 op slaat. Ik ging na de partij vrolijk door met stommiteiten. Ik beloofde dat ik de volgende keer dat ze mee rijdt hard rock zou opzetten. Mijn collectie dus maar even doornemen. Deep Purple, die kende ze niet eens. Oei, dit wordt lastig dacht ik nog. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Red Hot Chili Peppers, die ik eigenlijk zelf als een miskoop beschouwde.